Умни устройства помагат на възрастните хора в дома им
Секция: Здраве
07 Юни 2019 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Умни устройства помагат на възрастните хора в дома им

/КРОСС/ Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, председателят на БЧК акад. Христо Григоров, представители на Министерство на образованието и на Министерство на здравеопазването стартираха партньорски проект „Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания".

„Поздравявам БЧК, че винаги търси иновативни методи, за да подпомага уязвими хора. Дистанционната грижа в новия проект ще надгради постигнатото досега от центровете домашни грижи на организацията във Враца. Проектът се вписва изцяло в политиката на Министерството на труда и социалната политика за хората с увреждания и възрастните." - това каза министър Петков на пресконференция за представяне на новия проект.

Д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК, представи проекта, който ще се реализира с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Той е на общата стойност 3 333 333 евро, от които 10% се осигуряват като собствен финансов принос от българските партньори.

Цветана Герджикова, ръководител на програмния оператор към МОН, подчерта, че това е първият проект, който започва в България с подкрепата на ФМ на ЕИП 2014 -2021. Кметовете на общините Бяла Слатина, Враца, Белоградчик, Криводол и Видин категорично подкрепиха осъществяването му и благодариха за възможността възрастни хора точно от тези социално-слаби региони да са бенефициенти на проекта.

Изп. директор на УМБАЛСМ „Пирогов" проф. д-р Асен Балтов отбеляза мястото и ролята на болницата в реализацията на проекта.

Пилотната услуга телеасистенция/телекеър представлява дистанционен мониторинг на здравния и психо-социален статус на потребителите. Това включва:

• Изграждане на първия за страната кол-център в гр. Враца за предоставяне на услугите телеасистенция/телекеър с капацитет 500 души от трите области.

• Прилагане опита на Норвегия в използването на информационните и комуникационни технологии в сферата на услугите за възрастни хора.

• Създаване на над 80 работни места за медицински сестри и домашни помощници след предоставяне на професионално обучение.