Първи фестивал на българската книга в Брюксел
Секция: КУЛТУРА
09 Юни 2019 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първи фестивал на българската книга в Брюксел

/КРОСС/ 5 български издателства и 12 български автори участват в първия фестивал на българската книга днес и утре в Брюксел. Здравка Евтимова и Калин Терзийски са двама от участващите в панаира писатели. 

Всеки от авторите има свои срещи с читатели - и български и чуждестранни, каза пред "Хоризонт"  Вергиния Меркури, член на българската културна асоциация в Белгия. Събитията са организирани на две места - в една от книжарниците на града, в която те се срещат с чуждестранни читатели и в зала, където разговарят с българските си почитатели, посочи Вергиния Меркури: 

"Организираме този фестивал с идеята не само, че прави мост между българските автори и техните читатели зад граница, но и между българските пшисатели и поети, които живеят и творят в Белгия и тези, които живеят и творят в България."

Писателят Калин Терзийски представя 12 свои книги. Казва, че като всяка майка, обича най-много най-малките си деца, тоест последните от тях - "Разкажи ми" и "Мечката". Самата проява той определя така:

"Това е все едно ескимоски панаир в Ню Йорк. Ние не сме огромен народ с огромно влияние. И това, че може да си позволим да направим панаир на нашата книга в Брюксел показва, че имаме висок дух. Вярно е, че България вече няма граници. България е навсякъде, където има българи. Те могат да се съберат по този начин, т.е. ние си бяхме в България сега!"