Връчване на Международната награда „Никола Гюзелев”
Секция: КУЛТУРА
09 Юни 2019 19:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Връчване на Международната награда „Никола Гюзелев”

/КРОСС/ Международна награда ‘’Никола Гюзелев’’ 2019г. за оперно изпълнителско и изобразително изкуство e учредена през 2016г. в БАН по повод 80-годишния юбилей на прочутия български оперен артист и художник Маестро Никола Гюзелев.

Международна Награда ‘’Никола Гюзелев’’ е предназначена да означи достойнствата на талантливи оперни певци и диригенти, както и талантливи художници-сценографи, доказали с работата и постиженията си високо ниво на майсторство и талант и по този начин да популяризира дейността, постиженията и таланта им, в българския и в международния културен живот.

Наградите ‘’Никола Гюзелев’’ и награждаването с тях има за цел също още по-задълбоченото популяризиране на българските таланти и заслужили имена в оперно изпълнителското и в изобразителното изкуства за още позначимо укрепване положителния облик на България в Европа и света. Наградата се връчва в рамките на престижни певчески и културни форуми на всеки две години, в страната и чужбина.

През 2019г. е нейното трето издание. Тази Награда, както и Фондацията носеща името на Никола Гюзелев има за основна цел да съхранява и подхранва за бъдещите поколения паметта за големия българин, човек и разностранен артист Никола Гюзелев, да популяризира неговото изкуство, прославило България по целия свят и затвърдило по безспорен начин Белкантото на глобално ниво.

Да поддържа значението на приноса му в оперното изкуство и пеене на световно равнище. Наградата допринася за популяризирането, развитието и достойното оценяване на музикално-оперното и певческото изкуство в целия културен свят.

Реализирането на тази награда подкрепя и подпомага културния обмен между България и целия музикален и културен свят, популяризира изкуството и културата на България по света, подпомага професионалното развитие и усъвършенстване на талантливи певци, музиканти и артисти от България и други страни. Международната награда ‘’Никола Гюзелев’’, още от нейното учредяване през септември 2016г. до днес, бе връчена на талантливи и прочути певци, диригенти и сценографи, доказали достойното си място в международния културен живот, благодарение на високите си професионални постижения и талант.

За осъществяване процедурата на награждаването се изработват знакови символи с цялостно художествено оформление заедно с дипломи и аксесоарни луксозни кожени калъфи с надпис за произход, всичко това, необходимо, за да бъдат удостоени номинираните носители на Наградата ‘’Никола Гюзелев’’.

За номиниране и предложения за Международната Награда ''Никола Гюзелев'' за оперно изпълнителско и изобразително изкуство, Фондация ‘’Никола Гюзелев’’ работи в сътрудничество с творчески съюзи, културни организации и изявени личности в България и извън нея.