Учени дешифрираха бебешкия език
Секция: Наука
10 Юни 2019 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени дешифрираха бебешкия език

/КРОСС/ Американски учени създадоха система с изкуствен интелект, която може да дешифрира крясъците и плачовете на бебето и да установи от какво се нуждае то, съобщи Лайф.

Математици от университета на Северен Илинойс в Декалб си поставили за цел да разработят система, която разпознава и разбира "бебешкия език".„Главната ни задача е да подобрим здравето на малките деца и да облекчим живота на родителите и бавачките", заяви Личуан Лю от университета. „Скоро ще започнем сътрудничество с болници и медицински изследователски центрове. То ще допринесе не само за по-нататъшните изпитания на системата, но и за прилагането й в практиката."

Лю отбеляза също, че при създаването на изкуствения интелект екипът е имал предвид вижданията на педиатри и родители, които са уверени, че плачът на бебето се променя в зависимост от онова, което в момента не му достига.
Учените предположили, че плачът и крясъците на бебето са подвластни на същите правила за разпознаване, както членоразделната реч. Затова приложили методика за дешифриране на звуци и въз основа на нея създали аналог, който превежда "бебешкия език". Първоначално с помощта на системата анализирали направени при едни и същи ситуации записи на бебешки крясъци и отделили общите характеристики. След това се опитали да класифицират бебешките крясъци.

След прослушването на няколкостотин подобни аудиозаписа системата отделила десетина сигнала в плача и "речта" на бебето, които показват, че то иска да яде, да спи и т.н.