Шестият национален фестивал на лавандулата ще се проведе на Еньовден
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Юни 2019 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шестият национален фестивал на лавандулата ще се проведе на Еньовден

/КРОСС/ От 2012 година насам България е световен лидер в отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло

Шестият национален фестивал на лавандулата тази година ще се проведе на 22 юни (в навечерието на Еньов ден) в град Генерал Тошево и на 29 юни, Петровден, в Средно Градище, община Чирпан.
Целта на събитието е да отдаде внимание на водещото място на страната ни в отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло. От 2012 г. България е световен лидер в сектор „Производство на етерични масла". Българските земеделски стопани отглеждат хиляди декари с най-модерните и маслодайни сортове лавандула, а безупречното качество на добиваното от тях лавандулово масло е добре разпознаваемо и много търсено на международните пазари. България е безспорен световен лидер в отглеждането на маслодайна роза Дамасцена и лавандула и представата за страната ни все по-често се свързва с тези две изключително красиви, благоуханни и икономически рентабилни култури.
Националният фестивал на Лавандулата стартира със своето първо издание през 2014 г. в живописното Средногорско селце Средно Градище, община Чирпан. Седмица по-късно празникът гостува на трудолюбивите земеделски стопани от Добружда, като негов любезен домакин са жителите на град Генерал Тошево. Средно Градище се утвърди като традиционен домакин на Фестивала, тъй като в неговото землище, преди почти 100 години са направени едни от най-старите експериментални лавандулови насаждения в страната.
Този уникален и единствен по рода си празник отдава заслужено внимание и почит към труда и усилията на предприемчивите земеделски стопани от Тракия и Добруджа - регионите с най-голяма концентрация на лавандулови насаждения.
Организатор на Националния фестивал на Лавандулата е Организационен комитет с председател Нина Гиргинова.

Почетен председател на организационния комитет е актьорът Станислав Яневски, чиято световна популярност изключително много помага на каузи, свързани с опазване на околната среда, развитие на земеделието и съхраняване на българските културно-исторически традиции.
Фестивалната програма е изключително разнообразна, с множество културно-музикални изяви на творци и изпълнители от страната и чужбина, делова среща на земеделци, агро-специалисти, предприемачи, търговци на етерични масла и представители на местната и държавна администрация от сектор „Земеделие". Една от най-желаните и привлекателни инициативи на фестивала е Детската лавандулова работилница, изключително атрактивен и масово посещаван e Базарът на лавандулови и био-продукти, артистични и музикални участия, благотворителни инициативи, конкурс „Крал и кралица на Лавандулата".
Всяка година двете издания на Националния фестивал на Лавандулата има своя гост-звезда и богата фолклорно-музикална програма, съвкупност от най-характерните и обичани народни песни и танци от Тракия и Добружда. Гостите на фестивала вече са се радвали на изпълненията на поплярни и любими изпълнители като Нелина, Джена, Глория, Валя, Кичка Бодурова, а тази година звезда на празника ще бъде родената в Добруджа певица Димана. Нейната музика връща спомена за автентичността на добруджанския многогласен фолкор и изразителността на добруджанската песен.

Организационният комитет усилено работи по създаването на Музей на Лавандулата, както и изработването на Лавандулова карта на България.