Пороите продължават с нова сила днес
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юни 2019 08:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пороите продължават с нова сила днес

/КРОСС/ Денят отново ще е топъл, на много места в Западна България слънчев, но динамичен с характерните за сезона летни бури. Дневните температури ще са в интервала 25-30 градуса. До обяд валежите ще започнат в източната половина и по-конкретно на североизток. По-късно превалявания с гръмотевични бури ще има в почти цялата страна. Има опасност от дребни градушки.Валежите ще са най-значителни в североизточните и централните части на страната.

В планинските райони ще е облачно и превалявания и гръмотевици в следобедните часове. Температурата по високите части - около 13 градуса, в ниското - до 20. Денят по Черноморието ще започне с валежи и гръмотевици до обяд, а по-късно преваляванията ще намаляват и ще спират с тенденция вечерта да е суха. Температурите около крайбрежието - 25-27 градуса, на водата до 23 в района на Бургас.

Атмосферата все още е нестабилна и ще създава условия за валежи и гръмотевични бури. В сряда явленията ще са по-активни южно от Стара планина. Под влияние на антициклон северно от България времето ще започне да се успокоява и до края на седмицата валежите ще намаляват с повече слънчеви часове. Температурите ще се повишават с тенденция да са около 30 градуса през почивните дни.
Заради валежите в някои европейски държави нивото на река Дунав се повишава на наша територия. За последните 24 часа най-значителни повишения бележат измервателните станции Свищов (+12 см), Русе (+20 см), Тутракан (+18 см) и Силистра (+18 см). Прогнозата е за покачване с още 10 см в Русе и почти 40 см в района на Силистра. По данни на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав за последната седмица нивото в Русе се е вдигнало със 140 сантиметра, а в Силистра със 130 сантиметра. Критичните нива за двата града е съответно 881 и 777 сантиметра.