Проект на МОН: Пълна промяна в класните стаи
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юни 2019 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проект на МОН: Пълна промяна в класните стаи

/КРОСС/ Нов проект на наредба на Образователното министерство е свързан с промяна в класните стаи. Те трябва да станат Г-образни, с мобилни, преместваеми стени. Двойните чинове да бъдат заменени с единични маси, а към оборудването на класните стаи да се прибавят и камини, посочва NOVA.

Директорът на столичното 131-во училище Надежда Николчева, коментира идеите на Министерството на образованието:

„Проектът за тази наредба наистина е много чакан дълго време от гилдията. Той би трябвало да внесе ред в образователното пространство, в средата, в която пребивават учениците. Наредбата разписва много детайлно как трябва да изглежда една училищна сграда и сграда на детска градина. Описва и как трябва да изглежда една класна стая, един физкултурен салон, един специализиран кабинет. И всъщност това, което тя рамкира, мога да обобщя, че е мечтата на всеки, който работи в системата", допълва Николчева.

Проектът обаче се оказва неприложим във всяко училище.

„Всъщност това е големият проблем, който директорите виждаме в наредбата. Тя е с един пожелателен характер, тъй като не е приложима във вида, в който е излязъл проектът за училищни сгради, които са строени преди влизане наредбата за устройство на сградите за обществени ползи", посочи директорът.

Надежда Николчева коментира и другата промяна, заложена в проекта - заместването на двойните чинове с единични маси:
Чиновете много отдавна в значителна част от училищата вече са сменени с единични модулни маси. Аз не мисля, че това е проблем. По-скоро проблемите са в изискванията за сградното пространство", допълни още тя.

Друга част от законопроекта, който предизвика дебати, е изграждането на камини в класните стаи.

„Камината е изискване за кабинета по химия. Тя е специална камина", добави директорът на столичното 131-во училище.