Започнаха масови проверки за чистотата на морската вода по Черноморието
Секция: Туризъм
11 Юни 2019 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започнаха масови проверки за чистотата на морската вода по Черноморието

/КРОСС/ Започнаха масови проверки за чистотата на морската вода по Черноморието. Във Варна и курортите тя е чиста. Това показват резултатите от първите проби на Здравната инспекция преди началото на летния сезон. До края на септември качеството на водата ще се проверява поне 2 пъти месечно. Къде е най-замърсена водата и къде трябва да е забранено къпането?

И тази година морската вода е сред най-замърсените на Офицерския плаж във Варна. Той е категоризиран като лош на база на оценката през последните четири години и специалистите са категорични, че трябва да бъдат поставени указателни табели, които да предупреждават летовниците, че къпането е опасно. Какво показват първите резултати от пробите на морската вода?

Д-р Веселина Божилова, началник на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето" към РЗИ-Варна коментира, че първите проби показват, че резултатите се добри. Въпреки всичко, оценката, съгласно нашата наредба и европейската директива, се прави върху 4-годишен период. Освен това Офицерският плаж за пета година е оценен с качество лошо и поради това трябва да има табела, на която на едно ото полетата да пише, че къпането е забранено. Не плажът е забранен, а къпането е забранено.

Мирослава Робинсън, началник на отдел „Опазване на морските води и акватории" към Басейнова дирекция „Черноморски район" коментира, че за 2018 година най-замърсен с морски отпадъци е плажът на Канал 2, Варненско езеро, а най-чист, с най-малко количества макроотпадъци е плажът на Дуранкулак. На първо място това са пластмасовите отпадъци, капачки, шишета, опаковки, чаши, цигарени фасове и не на последно място - мокрите кърпички, които са изключително опасни, попадайки в морската околна среда. Морските обитатели не ги различават от обичайната си храна. Поглъщат ги и съответно умират. Ние унищожаваме природата по този начин.