Известният скулптор Живко Седларски пристигна от Франция за самостоятелна изложба
Секция: КУЛТУРА
11 Юни 2019 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Известният скулптор Живко Седларски пристигна от Франция за самостоятелна изложба

/КРОСС/ Скулпторът Живко Седларски, който от 30 години живее и твори във Франция, пристигна в България, за да представи в Пловдив самостоятелна изложба с нови, непоказвани досега скулптури, пластики и рисунки. Изложбата ще бъде открита на 13 юни от 18.30 ч. в галерия „Аспект".Изложбата носи името на най-новата му мащабна скулптура на жена в „метална рокля" - „Дева - М". Висока 2,32 м тя е изработена от арматурно желязо. До края на месеца жителите и гостите на Пловдив - европейската столица на културата 2019, ще могат да я видят на открито пред галерията.

Попитан защо точно „Дева -М", скулпторът отговаря: „Всеки се моли на своя Господ, а аз - на Девата. Нека всеки намери своето М - може да е Мария или Мая, но също Мода, Майка, Муза, Модел, Мадона, Марица (все пак сме в Пловдив), Манекен, Метал, Монумент, Молитва и още, и още...". В галерия „Аспект" скулпторът ще представи десет пластики на женски силуети в рокли от бронз и неръждаема стомана, както и рисунките, предшестващи появата на скулптурите. Темата „Рокля" е запазена марка на твореца. В нея той работи вече единадесета година. Началото на този период в творчеството му поставя уникалната внушителна женска фигура в рокля от неръждаема стомана „Rainbow In The Darк" - „Дъга в Нощта", която краси замъка Bois Guy във Франция.

Сред емблематичните му скулптури в тази тема са също „Жената на рибаря", „Полъх", „Фукла" и др. У нас на открито могат да се видят две от ефектните рокли на Живко Седларски - рокля „Сирена" в Поморие и „Бягаща по вълните" в Бургас. В Карлово се намира една от първите монументални творби на автора - 4-метровият войнишки паметник от бронз „Майката", който карловчани днес наричат „Розоберачката".