Бургазлии събират разделно пластмаса в арт инсталации във формата на миди
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юни 2019 14:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бургазлии събират разделно пластмаса в арт инсталации във формата на миди

/КРОСС/ Пет атрактивни контейнера за събиране на пластмаса във формата на огромни миди приканват от днес жителите и гостите на Бургас да събират разделно своите отпадъци от пластмаса. Арт инсталациите, разположени на ключовите излази от Морската градина в града, символично ще напомнят, че мястото на пластмасовите отпадъци не е в морето и на плажа, а в специалните контейнери в жълт цвят на ЕКОПАК. Нестандартните инсталации са част от кампанията „Моят зелен град", която Кока-Кола в България съвместно с ЕКОПАК организират за дванадесета поредна година.
Дизайнът на атрактивните контейнери-миди е на Жанина Дубарова- Костадинова, която през месец май спечели конкурса на „Моят зелен град" за оригинални идеи за изработка на съоръжения за събиране на пластмаса, организиран съвместно с община Бургас и филиала на Националната художествена академия в града.
„Опазването на морето и неговите обитатели е ангажимент на всички нас. С малки усилия всеки може да направи града си по-красив, а природата ни по-чиста. Кампанията „Моят зелен град" е в подкрепа на глобалния ни ангажимент да постигнем събиране и рециклиране на същото количество бутилки или кенове, което сме реализирали на пазара. Сигурни сме, че това е възможно само с подкрепата на нашите потребители, които също като нас са загрижени за бъдещето на планетата", сподели Жаклин Цочева - директор "Публични комуникации и връзки с обществеността" на Кока-Кола ХБК България.
„Благодаря на нашите партньори от Кока-Кола и ЕКОПАК, че заедно правим града ни още по-добро място за живот. С проекта „Моят зелен град", чрез изкуството създаваме нещо с послание и ангажимент за опазване на морето. Тези атрактивни контейнери призовават, възпитават и дават естетическа стойност за по-красивия ни град.", каза зам.-кметът на община Бургас Руска Бояджиева.

От началото на май 2019 г. ЕКОПАК стартира проект в хотели, ресторанти и кафенета в Бургас, в рамките на който 65 обекта се обслужват ежедневно, за да се повиши разделното събиране на територията на града. „ЕКОПАК и община Бургас имат дългогодишно партньорство по разясняването на ползите и насърчаване на разделното събиране на отпадъците. Неслучайно Бургас е носител на нашата престижна награда „Най-зелена община", с която приветстваме желанието и усилията на местните власти по внедряването на иновативни подходи в образоването на населението за разделно събиране на отпадъци. Само за миналата година в община Бургас разделно бяха събрани 850 тона отпадъци от опаковки, от които 150 тона пластмаса. Надяваме се, чрез проектите които реализираме с общината, през 2019 г. да удвоим това количество.," добави Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на ЕКОПАК.
Арт инсталациите са част от тазгодишното дванадесето издание на „Моят зелен град", в рамките на което 10 спирки на градския транспорт в София бяха трансформирани в контейнери за събиране на пластмаса.
За последните 11 години на доброволческата инициатива служителите от системата на Кока-Кола в България и на ЕКОПАК озелениха, почистиха и облагородиха местности, горски пространства и паркове в 18 региона в цялата страна. От стартирането си през 2008 г., в рамките на „Моят зелен град" са събрани хиляди чували с отпадъци, реновирани са десетки места в страната, засадени са три гори и осиновени още две, за които продължават да бъдат полагани грижи.