Индианци строят тръстиков кораб в Белослав за експедиция през три морета
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Юни 2019 15:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Индианци строят тръстиков кораб в Белослав за експедиция през три морета

/КРОСС/ Двама боливийски индианци от племето аймара започнаха да строят 14-метровия тръстиков кораб в Белослав, който в края на юли ще отплава на международна експедиция Абора IV.

Името идва от дума в езика на гуанчите - коренното население на Канарските острови. С нея те наричат светлината, която покрива океана, в момента на изгрев и залез, когато слънчевия диск докосва хоризонта. Това сияние се е приемало за божествената енергия, стояща в основата на сътворението. Най-интересното е, че произнесена на местното наречие, тази дума звучи като "Аурора" (зора на древногръцки), коментира Теодор Роков от Регионалния исторически музей във Варна, който ще бъде единственият българин в експедицията.Днес в света само племенната общност Аймара, обитаваща бреговете на езерото Титикака, са запазили умението да строят плавателни съдове от тръстика. За прототип на кораба ще се ползват скални рисунки от Египет и Месопотамия.Морското приключение ще стартира от пристанище Варна и ще премине през Дарданелите, Егейско море и остров Крит. В него ще се включат 9 представители от различни държави - Германия, Боливия, Холандия, Русия, САЩ, Турция, Гърция, Кипър и България. Разнородният екипаж има за цел да докаже, че независимо от различията в политиката на държавите, техните жители могат да работят заедно и без проблеми, казва Роков.Изследователите ще пропътуват около 3000 км в продължение на 3 месеца, за да докажат сведенията на Херодот, че са били осъществявани търговски контакти между древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното средиземноморие още от времето на каменно-медната епоха, в района на днешна Варна.

Тази година се навършват и 50 години от експедицията на Тур Хейердал с "Ра" - първото плаване с древен папирусов кораб, каквито са използвали египтяните в миналото. Проектът "Абора IV" е практическо продължение на тази идея и затова, за да стане кръстник на кораба, се очаква във Варна да пристигне най-големия син на великия норвежки изследовател. Очаква се плаването да започне през юли.

Организатор на международната експедиция Абора IV е германецът д-р Доминик Гьорлитц, а партньор в реализацията на проекта е варненският археологически музей.