КЕВР започна проверка на ВиК-Стрелча
Секция: ИКОНОМИКА
11 Юни 2019 18:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 КЕВР започна проверка на ВиК-Стрелча

/КРОСС/ Комисията за енергийно и водно регулиране започна проверка на ВиК-Стрелча, предаде БГНЕС. Причината е спряното водоподаване в града.„Във връзка с публикувани информации в национални медии за преустановено водоснабдяване за потребители от гр. Стрелча, КЕВР започна проверка за изясняване на обстоятелствата по случая", се казва в съобщението на регулатора.

На дружеството е даден 3-дневен срок, за да представят становище по случая. ВиК операторът трябва да изготви писмен доклад за населените места и броя на жителите, засегнати от нарушеното водоснабдяване, за експлоатационното състояние на поддържаните ВиК активи, компрометираните водоизточници, както и за броя и резултатите от взетите проби за качество на питейната вода от момента на възникване на проблема, както и за причините, довели до рязко влошаване на качеството на предоставяната водоснабдителна услуга.

Кметът на Стрелча Стойно Чачов също е информиран за проверката.

Градът обяви бедствено положение. Частично са разрушени подпорните стени на единствения водопровод захранващ града и пречиствателната станция.

„Една тръба ФИ 200 като размер, етернитова, канцерогенна и опасна за здравето на хората. Не е подменяна дори и метър от нея в рамките на 72 години", заяви кметът на общината Стойно Чачов, цитиран от агенцията.

На места тръбите са разрушени, а на други са запушени с тиня и кал. Това е причината за цялостното спиране на водата в Стрелча, допълва кметът.