Турция и ЕС изграждат високоскоростна жп линия от границата с България до Истанбул
Секция: ИКОНОМИКА
11 Юни 2019 19:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция и ЕС изграждат високоскоростна жп линия от границата с България до Истанбул

/КРОСС/ Турският министър на транспорта и инфраструктурата Мехмед Джахит Турхан и ръководителят на делегацията на Европейската комисия в страната Кристиан Бергер подписаха днес в Анкара споразумение за изграждане на жп линията Черкезкьой-Капъкуле, част от линията от Истанбул до Капъкуле, предаде БНР.

Модернизирането на този участък от линията, която ще свързва Азия с Европа, ще бъде финансирано с европейски средства.

Документите бяха подписани от двете страни в хотела към гарата за високоскоростни влакове в турската столица.

Участъкът от Черкезкьой в окръг Текирдаг до граничния пункт с България "Капъкуле" е с дължина 150 км. Общата дължина от истанбулската гара "Халкалъ" до българо-турската граница е 230 км. Намерението е високоскоростна линия да свързва българската и турската железопътна мрежа и чрез нея, включително по други високоскоростни линии на турска територия, да достига Кавказ, Централна Азия и Китай и да се превърне в част от т. нар. "железен път на коприната".

Кристиан Бергер заяви на церемонията по подписването, че става дума за много важен транспортен проект между ЕС и Турция. Той изтъкна, че ЕС и Турция са важни търговски партньори. Нашата цел е още повече да развиваме това. Чрез тази железопътна линия ще можем да пренасяме много повече стоки между нашите страни и Турция, каза Бергер, цитиран от БТА.

Той добави, че с този проект Турция ще има важен принос в транспорта между Азия и Европа. Проектът ще допринесе за процеса на присъединяване на Турция към ЕС, изтъкна още Бергер. Той каза, че Турция е много важен, ключов партньор за ЕС и важен съсед от стратегическа гледна точка.

Железопътната линия Халкалъ-Капъкуле е четвъртият голям проект за жп инфраструктура в Турция, получил финансова помощ от Евросъюза.

На церемония в Анкара в края на февруари т.г. в присъствието на вицепрезидента на ЕК Юрки Катайнен и еврокомисаря по транспорта Виолета Булк бяха подписани документите, с които Брюксел предоставя 275 млн. евро. Това го превръща в най-големият единичен проект, по който ЕС ще окаже финансова помощ на Турция.

Отсечката от Халкалъ до Капъкуле ще бъде двойна електрифицирана жп линия, позволяваща на влаковете да развиват до 200 км/час, и ще бъде снабдена с най-модерна система за сигнализация.България също модернизира жп инфраструктурата си с европейски пари. Премиерът Бойко Борисов присъства във вторник, 11 юни, на полагането на нов железен път по отсечката София-Елин Пелин - част от жп линията София-Пловдив. С изграждането на този и другите участъци ще се намали времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути.

Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране,