Пуснаха водата в Стрелча, но е негодна за пиене
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Юни 2019 11:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пуснаха водата в Стрелча, но е негодна за пиене

/КРОСС/ Водоподаването в Стрелча е възстановено, съобщи шефът на ВиК в града Филип Фингаров. Във вторник вечерта са започнали да постъпват достатъчни количества в пречиствателната станция, пуснати са крановете и потребителите вече имат вода, която обаче може да се ползва само за битови цели, уточни управителят.

По негови прогнози са необходими най-малко две седмици, за да може течността да се избистри добре, да се изследва и при добър резултат да е годна за пиене. А за да не се стига до критичната ситуация, в която попадна градчето от началото на юни, са необходими сериозни инвестиции в ключови съоръжения. Само тогава и при обилни валежи няма да се влошава качеството на водата.

Поройните дъждове доведоха до прииждане на река Меди дере, която заля няколко пъти съоръженията на единствения водопровод на Стрелча и ги затлачи с кал, тиня, камъни и дървета.

Кметът Стойно Чачов обяви на 10 юни бедствено положение и призна, че няма как да се справят с проблема без помощ от държавата. За момента чиста вода се осигурява с водоноски, а за пиене общината доставя бутилирана.