Милен Русков е носителят на Националната Вазова награда за литература
Секция: КУЛТУРА
12 Юни 2019 16:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милен Русков е носителят на Националната Вазова награда за литература

/КРОСС/ Милен Русков е носителят на Националната Вазова награда за литература за 2019 година. Детският вариант на наградата е присъдена на младата авторка Изабел, заради визията за поведение на младите хора и връщането им към писаната реч. Това съобщиха от община Сопот.

Романите "Възвишение" и "Чамкория" развълнуваха българските читатели и събудиха спомена, разказите и историческата памет за времена и събития, които не бива да бъдат забравяни, твърдят от комисията, присъдила единодушно наградата на техния автор. Милен Русков е роден през 1966 г. в Бургас, завършва СУ "Св.Климент Охридски" със специалност "Българска филология", след това става докторант по лингвистика в БАН. До момента е публикувал четири романа, всеки от които е носител на различни литературни награди.

Детската Вазова награда отива при Изабел, която е номинирана от децата в Сопот. Словото живее в нови форми, поднася се аудио-визуално, слушаме през слушалките, гледаме го през
екраните на мобилни устройства и въпреки това едно младо и красиво момиче успя да върне децата към писаната реч, към страниците на книгите, смята журито. Нейният канал в YouTube има над 200 000 последователи, а дебютната й книга "Щастливей" се превърна в абсолютен best-seller сред тийнейджърите.

Връчването на Националната Вазова награда за литература ще бъде кулминацията на Вазовите тържества и ще се състои на 9 юли 2019 г. в Сопот, когато ще се отбележат 169 години от рождението на Патриарха на българската литература.