Нов цех в старозагорско общежитие ще дава работа на 30 лишени свобода
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Юни 2019 16:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов цех в старозагорско общежитие ще дава работа на 30 лишени свобода

/КРОСС/ Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" гл. комисар Васил Миладинов и изпълнителният директор на Държавно предприятие „Фонд затворно дело" /ДПФЗД/ Иван Иванов откриха днес производствено помещение за изработване на арматурни заготовки.
Цехът се намира на територията на Затворническото общежитие от закрит тип „Черна гора" към затвора - Стара Загора и в него ще се осигури трудова заетост на близо 30 лишени от свобода, които ще бъдат специално обучени за това. Затворниците ще работят в модерно хале, оборудвано със съвременна техника и отговарящо на всички изисквания от охранителна гледна точка.
Фирмата, инвестирала в съвместната дейност с ДПФЗД, е една от лидерите на българския пазар в областта на търговията с метали и от две години произвежда профили от поцинкована ламарина на територията на затвора във Варна.
Средствата, вложени от страна на държавното предприятие в изграждането и оборудването на производственото помещение до настоящия момент са около 47 000 лв., а от страна на фирмата - над 1 млн. лв.
При официалното откриване днес ресорният заместник-министър проф. Проданов подчерта, че политиката за подобряване на възможностите за трудова ангажираност на лишените от свобода чрез привличане на повече потенциални работодатели и подобряване на условията за производствени дейности на територията на затворите, е от изключителна важност. Той изтъкна още, че участието на лицата в трудова дейност цели тяхното превъзпитание, придобиване и повишаване на професионална квалификация и ресоциализацията им.
По данни на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" към началото на юни 2019 г. общият брой на ангажираните с трудова дейност лица е 2977, като най-голям е делът на заетите по чл. 80 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Това са лишените от свобода, на които с изричното тяхно писмено съгласие администрацията на затвора може да възлага доброволен неплатен труд. Техният брой е 1395 души. По линия на отдаване на труд от Държавно предприятие „Фонд затворно дело" са ангажирани 901 затворници, а заетите по домакински щат са 681. Основните области, в които лицата полагат труд, са обслужващата и комунално-битовата дейност, строителната дейност, селското стопанство, изработването на изделия на ишлеме и др.
Проф. Проданов и главният директор на ГДИН гл. комисар Миладинов се запознаха на място и с хода на ремонтните дейности, които се извършват в затворническото общежитие „Черна гора". В скоро време там ще приключи мащабният проект, с който се изграждат санирани възли във всяка килия, баня и умивалня на всеки етаж и група. Строителните дейности включват още обособяване на нови кухненски блок и столова, нови учебни стаи, фитнес зала и помещения за групова работа.