Цените на горивата разгневиха гражданите
Секция: Автомобили
14 Юни 2019 11:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цените на горивата разгневиха гражданите

/КРОСС/ На прага на най-активния туристически сезон мислим предимно за слънцето и плажа, но няма как да не помислим и за разходите през почивните дни. Основно перо отново са цените на горивата, които вече растат стремглаво и разгневиха гражданите. Вчера в София се проведе протестно шествие срещу високите цени, а демонстрантите заплашиха митингите да се разпространят из цялата страна.

"Няма аномалия на пазара на бензин и дизел в страната. Цените са такива, каквито ги определят международните пазари. Не съм съгласен, че има някакво поскъпване, даже има понижение с 1-2 стотинки в рамките на месец", обяви Светослав Бенчев, който е експерт в Българската петролна и газова асоциация (БПГА).
В ефира на "България сутрин" той предвиди евентуално понижение на цените през лятото, но отбеляза, че това зависи от борсите, свързани с цените на горивата.

Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев пък подчерта, че винаги цените на горивата следват цените на петрола, но това са различни стоки.

"Не трябва да има абсолютна корелация между двете. Имало е случаи, когато цената на петрола пада, а цената на горивата скача, или обратното. Крайните цени на горивата са най-ниски в България", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Компаниите в БПГА изградиха доста системи за наблюдение и контрол по бензиностанциите, които няма как да не се отразят върху крайните цени на горивата. Това са инвестиции за десетки милиони евро. Протестите в България няма как да повлияят на международните котировки на петрола и петролните продукти", каза още Светослав Бенчев.

Експертите допуснаха, че тол таксите също ще дадат отражение върху цените на горивата, но все още не е ясно с колко точно ще ги оскъпят.