Пътната агенция търси кой да наблюдава популацията на костенурки и змии
Секция: Автомобили
14 Юни 2019 14:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пътната агенция търси кой да наблюдава популацията на костенурки и змии

/КРОСС/ Агенция "Пътна инфраструктура" обяви началото на обществена поръчка за провеждане на мониторинг върху популациите на два вида сухоземни костенурки и два вида змии в участъка на първокласен път Е-79 София - Кулата, преминаващ през Кресненското дефиле, съобщи пресцентърът на организацията. Става въпрос за шипобедрена костенурка, шипоопашата костенурка, ивичест смок и леопардов смок.

Основната цел на мониторинга е да се проследят популационните тенденции на четирите вида влечуги и степента на изолация на субпопулациите, ако има такава, западно и източно от съществуващия път Е-79. Въз основа на тези данни ще се оцени реалната ефективност на предвидените дефрагментационни и преградни съоръжения след въвеждането в експлоатация на дясното платно на лот 3.2 Крупник - Кресна от автомагистрала "Струма", което ще преминава по съществуващото в момента трасе на пътя.

Изследванията ще се извършват в продължение на 4 години. Индикативната стойност на обществената поръчка е 288 хил. лв. с ДДС. Средствата са осигурени от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г., която се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет. Срокът за подаване на офертите е до 17.30 часа на 15 юли.

Изграждането на магистралата с използване на настоящото трасе на пътя може да стане факт въпреки протестите на екологични организации, след като петчленен състав на Върховния административен съд отказа да разгледа жалбата им.

През март природозащитници призоваха първия вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс да се намеси и спешно да започне наказателна процедура срещу България, за да защити европейското природно богатство в Кресненското дефиле.