Как българската попара се оказа сред най-екзотичните закуски в света?
Секция: Туризъм
16 Юни 2019 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как българската попара се оказа сред най-екзотичните закуски в света?

/КРОСС/ Си Ен Ен нареди българската попара сред най-екзотичните закуски в света. В статия за кулинария Каси Барбър я слага в компанията на тунизийската супа от леблебия, украинските сирники, японския омлет тамагояки и етиопското дженфо.

Освен нас, и швейцарците похапват полезна каша – с овес, плодове и ядки. В Мароко утринната трапеза включва багрир – тънки палачинки от грис на дупчици, в Турция – питки със сусам. В Германия е задължително да има вурст – братвурст, вайсвурст, лебервурт.

Попарата следва дългогодишната традиция да се използва останалия хляб на следващия ден. Тази топла, успокояваща закуска е любима закуска от детството на много българи. Това не е точно каша, не е и хлебен пудинг, макар да съвместява характеристики и от двете. Топло прясно мляко или чай се сипва в купа, пълна с начупен на хапки хляб, натрошено сирене, масло и захар. Оставя се за известно време, докато течността попие в хляба и ястието стане меко. Яде се с лъжица„, обясняват рецептата за попара от CNN.

Редакторът на класицията уточнява, че сиренето е българският продукт, наподобяващ на гръцкото сирене фета, но е по-кремообразно и меко в сравнение с повечето източноевропески сирена. Затова и не придава на попарата прекалено солен вкус.

„Попарата се познава не само в България, но и в Македония и Сърбия. У нас си го правим със сухия хляб, като два дни го оставяме да престои. След това му слагаме прясно мляко, масло и потапяме хляба, когато млякото е завряло“, обясни шеф Иван Манчев в ефира на „Събуди се“ за начина, по който се приготвя екзотичната българска закуска. И отбеляза, че е много важно хлябът да бъде попарен, а накрая да сложим захарта.

В България с попара се хранят и деца и възрастни, тя лесно се преглъща и е полезна.