БАБТО: Подкрепяме борбата с пиратството, но не и репресията върху малкия и средния бизнес в страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юни 2019 19:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБТО: Подкрепяме борбата с пиратството, но не и репресията върху малкия и средния бизнес в страната

/КРОСС/ БАБТО като сдружение, защитаващо интересите на българския легален малък и среден бизнес, подкрепя всички законодателни инициативи и активности, които работят за развитието на целия телекомуникационен пазар. Наш приоритет е инициирането на адекватни промени в законодателството, които отговарят на променената технологична среда и насочени срещу възможностите, позволяващи процъфтяването на пиратски модели.

Въпреки декларираните добри намерения за борба с пиратството от страна на държавата, не можем да приемем за правилен начина на извършване на акцията от ГДБОП на 13.06.2019 г.

Липсва информация в публичното пространство дали в конкретния случай са установени нарушения по реда на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) и дали са спазени всички процедури за налагане на санкции на нарушителите.

Но дори и това да е факт, необяснимо е защо служители на силови ведомства изземват техника за доставка на интернет, както и техника за разпространение на телевизионни програми, за които тези оператори имат надлежно сключени договори и не са свързани с предмета на предполагаемо закононарушение.

Смятаме за напълно недопустимо да бъде прекратена работата на регионални телевизионни медии, както и да бъде възпрепятствана работата на техните журналистически екипи.

Нарушени са фундаментални човешки права, защитавани от чл.10 на ЕКЗПЧОС и последователната практика на Европейския съд в Страсбург, а именно получаването и разпространяването на информация.

Така зад декларираните добри намерения, прозира форма на репресия върху малкия и средния бизнес в страната.

Исторически, именно легалният малък и среден бизнес се е доказал като гарант за устойчивото развитие на пазара, за запазването на конкурентоспособността и качеството на телевизионното съдържание.

Затова опитите за заглушаване на неговия глас в дългосрочен план ще доведе до изкривяване на пазара и до повишаването на цените за услугата за крайния потребител.