Обучение за здравословен начин на живот събра участници от два континента
Секция: Здраве
24 Юни 2019 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обучение за здравословен начин на живот събра участници от два континента

/КРОСС/ В периода 15 - 23 юни 2019, в Сардиния, Италия се проведе Обучителен курс за обучение в сферата на здравословния начин на живот, включващ младежки оператори от партньорските държави и изпълняван въз основа на формат Обучителен курс (ТС), разработен съвместно от партньорите на проект "HEalth Practices for Own Self-Improvement" (HEPOSI). Инициативата събра отганизации от Италия, Парагвай и Перу, които в рамките на седем работни дни работиха върху създаването на Наръчник "Healthy Sensitive Youth", очертаващ методите, използвани в дейностите на проекта и фокусиран върху здравословен начин на живот на младежите от участващите държави и планиране на местна кампания за повишаване на осведомеността по темата за здравословния начин на живот на национално равнище във всички държави партньори.

За повечето от младежките работници от Перу и Парагвай проведеното обучение бе първа среща с реалността в Европа и чрез тази и последващите дейности Европейските партньори Асоциация за развитие на българския спорт (България) и Мине Ваганти (Италия) се надяват да допринесат за изграждане на капацитет в участващите организации от Латинска Америка. Световната здравна организация (СЗО) е поставила здравето и физическата активност сред ключовите детерминанти на глобалното здраве, като подчертава ролята на недостатъчното ниво на движение като един от основните фактори за увеличаване на смъртния риск в световен мащаб (вж. Уебсайта на СЗО). Доказано е, че физическата активност намалява риска от незаразни заболявания като рак и диабет и следователно се радва на решаващо значение не само за благосъстоянието на индивидите, но и от гледна точка на общественото здраве.

Според данни на СЗО повече от 80% от населението на света е в недостатъчно физически активно. Комбинираният ефект от недостатъчната физическа активност и неправилното използване на хранителните навици е квалифициран от СЗО като предизвикателство за глобалното здраве.

Данните на Евростат (2014 г.) очертават тревожна картина относно разпространението на затлъстяването (критичен риск за здравето и значително свързан с неправилните навици на физическата активност и храненето) сред европейските младежи, като 22,8% от младежите на възраст 18-24 години сa с наднормено тегло (ЕС 28).

В доклада си от 2016 г. "Анализът за сигурност на храните и храненето в Латинска Америка и Карибите" ФАО посочи връзката между общото намаляване на недохранването и глада и увеличаването на наднорменото тегло и затлъстяването сред населението на Латинска Америка. Наличните данни показват, че около 5% от жителите на региона са или със затлъстяване, или с наднормено тегло.

В същото време докладът подчертава несъразмерното въздействие върху затлъстяването/наднорменото тегло върху жените в сравнение с мъжете. Затлъстяването при жените е с 10% по-високо от затлъстяването при мъжете в 20 държави от Латинска Америка и Карибите.

"HEalth Practices for Own Self-Improvement" (HEPOSI) предвижда сътрудничество между неправителствени организации от Европа и Латинска Америка, насочени към посрещане на предизвикателството за насърчаване на здравословната физическа активност и практиките за консумация на храна сред младите хора чрез методи на неформално образование.

Проектните образователни дейности са:
• Обучителен курс за обучение в сферата на здравословния начин на живот, включващ младежки оператори от партньорските държави и изпълняван въз основа на формат Обучителен курс (ТС), разработен съвместно от партньорите на консорциума;
• Местна кампания за повишаване на осведомеността по темата за здравословния начин на живот на национално равнище във всички страни партньори;
• Младежки обмен (YE) за здравословен начин на живот за младежите, включващ млади хора на възраст между 18 и 25 години от всяка партньорска държава.

Резултатите от проекта ще бъдат:
• Наръчник "Healthy Sensitive Youth", очертаващ методите, използвани в дейностите за учене на проекта (TC и YE), както и подробно описание на проекта и неговите постижения.
• Уеб платформа на няколко езика. Уеб платформата ще съхранява съдържанието, разработено в проекта, подробностите за дейностите (включително Социалната кампания) и цифровите версии на резултатите. В допълнение, уеб платформата ще служи като информационен център за последващи действия от страна на партньорите.

Проектът ще реализира различни дейности в рамките на 24 месеца с акцент на сътрудничество за иновации и обмен на добри практики за изграждането на капацитет в сферата на младежта в страните от АКТБ, Латинска Америка и Азия и е съфинансиран от програма "Еразъм+" на Европейския съюз. Консорциумът се състои от две европейски организации - Асоциация за развитие на българския спорт - България (координатор на проекта) и Mine Vaganti NGO - Италия и две латиноамерикански организации - Asociacion Puente Sur - Парагвай и Brigada de voluntarios bolivarianos del Peru - Перу.