Представиха първата научна книга, написана от робот
Секция: Технологии
05 Юли 2019 18:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Представиха първата научна книга, написана от робот

/КРОСС/ Едно от поредните революционни събития в света на технологиите вече е факт.

Става дума за Lithium-Iron Batteries, книга, чийто автор е роботът Beta Writer. Четиво, достъпно както на хартия, така и в дигитален формат.

Това е първата научна книга, написана изцяло от робот, в историята. Издателят ѝ е един от най-уважаваните на световния пазар.

Lithium-Iron Batteries бе представена вчера в Барселона по време на първия ден от международния форум на издателите, който се провежда всяка година от 2016г. насам.„В мрежата има тонове с информация, но как можем да я сведем до минимум, извличайки най-полезното, конкретно и подходящо?", това според Хенинг Шоенбергер е бил фундаменталният въпрос за реализирането на проекта.

Така започва всичко.

Първоначално човешки редактор подбира сферата, към която ще е ориентирана книгата. След това очертава източниците, от които роботът да черпи информация - университети, научни публикации и прочие.

Оттам нататък действа машината със специален алгоритъм, който подбира, нарежда и оформя книгата със съответните раздели и заглавия. В редактирането на научната книга не е имало никаква човешка намеса.„Не се опитваме да заместим авторите с машини. В подобни случаи обаче такива алгоритми могат да бъдат много по-полезни и функционални."

„Машините не трябва да се приемат като врагове на хората. Напротив, тяхната цел е да са ни в помощ", споделя Шоенбергер.

„Източниците на информация в днешно време са много. Има обаче стратегии, чрез които триумфът на интернет над книгите може да бъде смекчен", казва австрийският издател Рюдигер Вишенбарт.В последните години се наблюдава, че въпреки растежът в икономиката на страни като Испания, Германия, Франция и Италия, издателската индустрия не изживява особен прогрес.

Според експерти от тази сфера, за да има една книга успех в днешно време е важна нейната презентация под различни форми - аудиовизуални, дигитална версия, създаване на сайт, комикси, видеоигри с персонажите и т.н.