Строят два нови православни храма в Сандански
Секция: Православие
09 Юли 2019 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Строят два нови православни храма в Сандански

/КРОСС/ На официална церемония кметът на Община Сандански - Кирил Котев и Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим подписаха договори за дарение на два имота в гр. Сандански за изграждане на два нови православни храма. Единият имот с площ 995 кв.м. е в ж.к. „Спартак", а другият е в квартал „Смилово" с площ 640 кв.м.

В град Сандански има два действащи енорийски храма, които в последните десетилетия са недостатъчни, за да посрещнат потребностите на православните християни в града.

Инициативата за нови енорийски храмове е подета от преди повече от петнадесет години като са изработени идейни проекти, одобрени от Неврокопския епархийски съвет под ръководството на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. До настоящия дарителски акт се стигна след извървяване на дълъг и последователен път.

В ж.к. „Спартак" храмът ще носи името на св. Архангел Михаил, което е свързано с наименованието на местността, където се намира имотът на църквата.

В квартал „Смилово" новият храм, посветен на Св. Петка - Българска е на място, където е съществувал параклис, посветен на светицата, разрушен по време на комунистическия режим.

Предоставянето на тези имоти от Община Сандански на Неврокопска Света Митрополия е още едно благочестиво дело, което засвидетелства взаимната подкрепа и уважение между местната власт и Църквата в община Сандански.

На официалната церемония бе изразено желанието за полагане на съвместни усилия за скорошното изграждане на двата нови храма и обособяването на нови енории към тях. Беше засвидетелствана увереност в полезността на това начинание за укрепяване на православната вяра и духовност и единението на християните в града.

Снимка: Българска патриаршия