Евтаназират 200 прасета в плевенското село Брест
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2019 08:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евтаназират 200 прасета в плевенското село Брест

/КРОСС/ В плевенското село Брест ще бъдат евтаназирани 200 прасета след положителните резултати за африканска чума. Вчера бяха потвърдени шест нови огнища на болестта в област Плевен. Днес областният управител свиква извънредно заседание на епиозоотичната комисия.

Във вчерашния ден са описани и актуализирани списъците на жителите, които отглеждат прасета в село Брест, каза областният управител Мирослав Петров: "Към момента данните са около 200 прасета там. В трите населени места, които бяха от предната седмица, общо са 54 евтаназираните прасета. По данни на кмета в Брест са 200 и затова засилихме полицейското присъствие с оглед внасяне и изнасяне на такива животни".

След откритите нови огнища в Плевенско започва масирана информационна кампания във всички села.

"Ще бъдат раздавани бюлетини с подробна информация за заболяването, практика на други държави и поведението на хората какво трябва да бъде. Цялостна информираност на населението с оглед това заболяване. Хората да проявят разбиране. При наличие на такава епидемия превантивната мярка е докато не отшуми тотално, да не се гледат такива животни".