Кристиан Вигенин бе избран за зам.-председател на Народното събрание
Секция: ПОЛИТИКА
10 Юли 2019 14:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кристиан Вигенин бе избран за зам.-председател на Народното събрание

/КРОСС/ Кристиан Вигенин бе избран за зам.- председател на Народното събрание на Република България. „Предизвикателство е да бъдеш зам.- председател на институцията с най-ниско одобрение. Приех с благодарност номинацията на колегите от парламентарната група, защото вярвам, че Народното събрание е храм на демокрацията и ще отстоявам това разбиране. То е призвано да поставя на първо място интересите на гражданите и с работата си ще се старая да покажа, че това е възможно. Искам в ръководството на парламента да работим в съгласие, но съм готов да се противопоставям категорично на всичко, което противоречи на моите и на БСП базисни принципи - мир, демокрация, свобода, справедливост, солидарност", каза той. Вигенин е магистър по международни отношения и по макроикономика в УНСС, има редица специализации в чужбина. Бил е външен министър (2013-2014), един от първите български евродепутати (2007-2013), зам.-председател на Групата на социалистите в ЕП, народен представител в 40, 43 и 44 НС. Вицепрезидент е на Парламентарната асамблея на ОССЕ. До момента заемаше поста председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.
Зам.-председателят на ПГ на БСП за България Драгомир Стойнев бе избран за председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. „Поемам комисията с отговорност. Европейските въпроси и публичният ресурс на ЕС за мен са обект първо на държавническо отношение. Очаквам същото и от колегите, очаквам да не прехвърляме партийни и политически интереси в работата на Kомисията. Задача пред мен e и да продължа да отстоявам ефективната контролна функция на парламента в политиката и действията на изпълнителната власт по отношение на европейските въпроси", заяви той. Драгомир Стойнев е магистър по икономика от Университета Париж 1 Пантеон - Сорбона, Франция. Той има специализации по „Модернизация на държавната администрация" от Федералната академия по публична администрация, Германия, по „Разработване и оценка на обществени политики" във Висшето училище по публична администрация, Франция и по „Глобално икономическо сътрудничество и възстановяване" към Департамента за държавния бюджет за образование и културни дейности, САЩ. Стойнев в министър на икономиката и енергетиката през 2013 - 2014 г., председател на Комисията по социална политика в 41 НС.
Георги Гьоков бе избран за председател на Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. „Приемам да ръководя тази комисия. В същото време изпитвам и известно притеснение заради огромната отговорност, която стои зад този пост. Предстои още много работа за преодоляване на недоверието в институциите. Успешната работата на Комисията е необходимо условие за развитие на гражданското общество. Предизвикателство е ръководенето на тази Комисия, но от опита, който имам в социалната сфера и това, че през целия ми трудов път съм се занимавал с проблемите на хората и тяхното решаване, ме накара да приема това предизвикателство и да смятам, че ще се справя с него", каза той.
Гьоков е магистър по машиностроене от Технически университет - Габрово. От 1994 работи в социалната сфера, през 2004 г. заема поста директор на Дирекция „Бюро по труда" - Стара Загора. Той е общински съветник в Стара Загора три мандата и след това депутат в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Зам.-председател на Комисията по труда и социалната политика през целия период.