Експерти искат по-солени наказания и глоби за фалшификаторите на изкуство
Секция: КУЛТУРА
10 Юли 2019 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти искат по-солени наказания и глоби за фалшификаторите на изкуство

/КРОСС/ По-високи глоби и по-солени наказания да има за фалшификаторите на българско изобразително изкуство. Това заяви пред журналисти главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор "Престъпления с културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция".

Той обясни, че в момента се предвижда до 1 година затвор и до 20 хил. лв. глоба за фалшификаторите на изкуство.

В работна среща, състояла се днес в Министерството на културата, са участвали представители на ангажираните по темата институции, организации и експерти от Главна прокуратура, Главна дирекция "Национална полиция", Съюза на българските художници, Националната художествена галерия, Съюза на колекционерите и Асоциацията на търговците на произведения на изкуството. До няколко месеца работната група ще излезе с конкретни законодателни и наказателни предложения за промени.

От ведомството обясниха, че много малко са действащите експерти в България, които могат да помогнат за решаване на проблемите с фалшифициране на изкуство. В други европейски държави се инвестира доста в тази насока, а ние сме изостанали, както се оказа, добави Папалезов.

Той даде информация и по случая с галерия "Структура", в която преди няколко месеца бяха изложени фалшификации на видни български автори. По думите му в момента се разпитват свидетели по случая и до два-три месеца ще има конкретни резултати.