Президентът връчи държавни отличия на изтъкнати дейци на изкуството и културата
Секция: КУЛТУРА
10 Юли 2019 16:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът връчи държавни отличия на изтъкнати дейци на изкуството и културата

/КРОСС/ Президентът Румен Радев удостои днес в Гербовата зала на „Дондуков" 2 с държавни отличия дейци на културата и изкуството. С орден „Стара планина" първа степен бяха наградени театралните и филмови актьори Васил Михайлов и Ириней Константинов за заслуги в областта на културата и изкуството. С орден „Св. Св. Кирил и Методий" първа степен беше удостоен художникът Христо Панев.

На церемонията актьорът и театрален режисьор Андрей Аврамов и председателят на гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер" Трифон Павлов бяха наградени с ордени „Св. Св. Кирил и Методий" втора степен. Румен Радев връчи орден „Св. св. Кирил и Методий" огърлие на клавирния педагог, преподавател и дългогодишен директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков" Милка Митева.

„За мен е чест да връча висши държавни отличия на творчески дейци и общественици с безспорен авторитет, чиито имена се превърнаха в символ на цяла епоха от културното развитие на страната", заяви държавният глава в словото си на церемонията.
Президентът подчерта, че отличията отразяват признателността, респекта и обичта на цялото ни общество към личностите, които са вложили огромна творческа енергия, съграждаща сила и лично достолепие в образа на съвременна България. „Примерът на културната ви мисия е респектиращ и вдъхновяващ не само у нас, но и отвъд пределите на страната. Вашите постижения са повод за лично удовлетворение, но също така са обществен капитал с висока стойност", обърна се Румен Радев към наградените и гостите на церемонията.
Ириней Константинов благодари от името на удостоените с висши държавни отличия. „Нашата работа е свързана с публиката, която през цялото време ни е вдъхновявала, критикувала и ни е гледала със затаен дъх. От нея сме черпили вдъхновение, тя е била и наш съдник, но времето ще отсъди колко дълго ще останем в нейната памет", заяви Ириней Константинов.