Какви са причините за прашната буря в Гълъбово
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юли 2019 08:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какви са причините за прашната буря в Гълъбово

/КРОСС/ Прашна буря в Гълъбово. Снимките се появиха във „Фейсбук" групата "Видимо и невидимо". Всичко е продължило около 10 минути. Градът е потънал в прашна пелена и буквално не се виждал. Като причина за запрашаването хората посочват местния ТЕЦ "Брикел" и така нареченото "черно езеро", където се складира пепелта от изгорелите въглища. От "Брикел" припомнят, че използват оросителни системи, за да няма запрашаване. Снощната прашна буря обясняват с бурния вятър, който вдигнал пушилка от черните пътища. Ситуацията вече е овладяна. Няма опасност за здравето на хората, уверяват от екоинспекцията в Стара Загора.

Хората в Гълъбово са на мнение, че трябва да се намери адекватно решение на този проблем.

„При такъв силен порив на вятъра, който се получи, в рамките на 10-15 минути няма как да се реагира. Направихме каквото е възможно. В момента сме предприели допълнителни мерки с повече водоноски, повече пожарни коли, за да оросяваме и мокрим пътищата. Това е първият случай за тази година на такова запрашаване на Гълъбово", обясни Христо Христозов от ТЕЦ "Брикел".

„На място експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите не са установили нарушения. Оросителните системи са работили, пътищата се овлажняват. По време на проверката не е имало запрашаване. Единственото нарушение в случая е, че инспекцията не е уведомена и затова ще бъде наложена санкция", поясни Минчо Минчев, експерт от Регионалната инспекция по околната среда и водите.