Томислав Дончев: Много европейски държави са се отказали от машинно гласуване
Секция: ПОЛИТИКА
11 Юли 2019 09:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Томислав Дончев: Много европейски държави са се отказали от машинно гласуване

/КРОСС/ По темата за машинното гласуване, освен това, което казват всички политици, на първо място трябва да слушаме хората, които организират изборния процес - изборната администрация в лицето на ЦИК, както и преброителите от „Информационно обслужване". Те не само казват, те пишат, че при 6 хиляди машини на местните избори, има риск за адекватното провеждане на вота. Няма отговорен държавник, който може да не се съобрази с подобни констатации. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" вицепремиерът Томислав Дончев. Трябва да се отбележи, че става дума за местните избори, които са най-сложните избори, които са в пъти по-сложни от едни президентски или дори парламентарни избори, допълни. Числата, които трябва да се обработят са пет, шест, девет пъти повече от едни президентски избори. Така че когато експертите по темата излизат с подобно твърдение, няма отговорен държавник, който да каже - ами каквото ще да става, защото най-големия риск едни избори, които не са проведени както трябва или още по-лошо, едни избори, които не са проведени както трябва и няма никакво обществено доверие от резултата от изборите, коментира още Дончев. Второто, с което трябва и е хубаво да се съобразим е опита на другите - ние сме част от ЕС и е хубаво да гледаме какво правят останалите европейски държави. Ние всъщност трябва да отбележим, че няма държава членка на ЕС, която има изцяло машинно гласуване - има две, в които има частично, на местно ниво. Освен това всички, които в последните 10-15 години са въвели машинно гласуване, са се отказали от него - можем да споменем Германия, Холандия, Ирландия, каза още Дончев.

По темата за освобождаването на Цветан Цветанов от всичките му ръководни постове в ГЕРБ, вицепремиерът коментира, че политиката е сериозна работа, за да обръщаме внимание на чувствата. Аз предпочитам да говоря в малко по-прагматични категории и въпроса за мен е оттук нататък да се вземат организационни мерки, за да няма дефицити в работата на ГЕРБ и подготовката за местните избори.

Все още няма избрани членове на Етичната комисия на ГЕРБ, все още има консултации и разговори, и това, което е ясно към момента, че тя ще е в състав между 3 и 5 души, заедно с много скромен технически персонал, все пак някой трябва да стои на телефона и да приема сигнали, съобщения по електронната поща. Ще бъде разработена методика, по която ще работи комисията, защото е прекалено сериозна работата, която трябва да се извърши, за да се разчита на интуиция и импровизация, коментира още Томислав Дончев. Трябва да се уточни, че това няма да е разследващ орган, който ще дублира функциите на полицията и прокуратурата, каза още вицепремиерът.