Осъдиха болница, направила операция на пациент без негово знание
Секция: Здраве
11 Юли 2019 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осъдиха болница, направила операция на пациент без негово знание

/КРОСС/ Софийския районен съд осъди болница „Д-р Щерев" да заплати 3 хиляди лева обезщетение на пациентка за това, че не е изискано и не е спазено информираното съгласие относно извършването на вида на извършената й операция.

Първо искам да кажа, че иска на ищцата е удоволетворен в 30 процента, останалите 70 процента са отхвърлени. Всъщност в решението на съда е посочено, че лапаротомията, която е била кръвната операция, е била правилното лечение в съответния случай.

Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Иван Тодоров, административен директор на болница „Д-р Щерев". И в решението на съда е записано, че ищцата е признала, че е била информирана непосредствено преди операцията, че лапароскопията, която е безкръвната операция не е подходяща и че правилната операция е лапаротомията. Няма писмен документ обаче за това съгласие и въпреки, че операцията е била правилния вид и е правилно извършена, ние признаваме, че има административна грешка, административен пропуск, че не е взето по надлежен начин информираното съгласие на пациента. Той е информиран само устно, дал е съгласие, но все пак моментът е бил неправилен, точно преди извършването на операцията, каза още Иван Тодоров.

Абсолютно никакво такова съгласие - устно или писмено, за извършването на кръвна операция не е имало от моя страна. Именно поради тази причина шокът, когато се събудих в реанимацията от упойката след операцията, беше огромен. Това каза от своя страна пациентката, която предпочете да остане анонимна. Дори както твърди представителя на болницата, че това е най-доброто, което е било за мен, така твърдял и съда - аз искам да попитам, кои сте вие в случая, за да твърдите, че това е било най-доброто за мен. Не трябва ли аз да избера кое е най-доброто за мен и да взема решение как да бъда оперирана. Вие нито писмено, нито устно ме информирахте за тази операция, заяви още пациентката, обръщайки се към изпълнителния директор на болницата.