САЩ обмислят замразяване на част от санкциите спрямо Северна Корея
Секция: СВЯТ
11 Юли 2019 11:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ обмислят замразяване на част от санкциите спрямо Северна Корея

/КРОСС/ Белият дом обмисля да предложи спиране на някои от санкциите срещу Северна Корея, ако правителството в Пхенян се съгласи да премахне ядрения научноизследователски център на Йонбьон и да спре ядрената си програма, съобщи в четвъртък южнокорейската информационна агенция "Йонхап", цитирайки източник, запознат с въпроса.

Смята се, че евентуалната оферта на Вашингтон ще бъде свързана с наказателни мерки от страна на Съвета за сигурност на ООН, като според агенция "Йонхап", САЩ изглежда са готови да гласуват за замразяване на тези санкции за 12 до 18 месеца.

Очаква се скоро да започнат нови преговори за ядреното разоръжаване на Северна Корея, след като американският президент Доналд Тръмп се срещна в края на юни със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в така наречената Демилитаризирана зона на границата с Южна Корея.

Вътрешното лице, запознато с плановете на администрацията във Вашингтон, твърди, че схемата за спиране/замразяване на част от санкциите може постепенно да се приложи и към други ядрени съоръжения и да се отнася за други санкции, наложени на Северна Корея.

Според сведения на агенция "Йонхап", САЩ също така са готови и на други отстъпки.