Москва определи като „възмутителни“ действията на Великобритания в Ормузкия проток
Секция: Русия
11 Юли 2019 13:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москва определи като „възмутителни“ действията на Великобритания в Ормузкия проток

/КРОСС/ Москва реагира остро на инцидента между ирански плавателни съдове и британски танкер в Ормузкия проток. Русия определи като "възмутителни" действията на Великобритания. Рискът от пряка конфронтация в региона около границите на Иран се увеличава след последните събития с британския петролен танкер в четвъртък, заяви заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС. По думите му ситуацията е изключително тревожна. Убедени сме, че в конкретните условия рискът от пряк сблъсък в последно време се засили, което прави предвиждането на бъдещите събития в района доста сложно, заяви Рябков.
Според Москва причината за напрежението е целенасочената линия на Вашингтон към изостряне на ситуацията в района около Иран. По думите на Рябков жителите на Иран са проявили стратегическо търпени за изключително дълго време. Сега те демонстрират разграничение от тази ситуация, смята руският зам.-външен министър.
Руският дипломат призова всички страни да проявят политическа воля и да не допускат ситуацията „да придобие неконтролируем характер".