Тестват готовността на V блок на АЕЦ „Козлодуй” за работа на повишена мощност
Секция: ИКОНОМИКА
11 Юли 2019 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тестват готовността на V блок на АЕЦ „Козлодуй” за работа на повишена мощност

/КРОСС/ След успешното приключване на последните модернизации от проекта за повишаване на мощността на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" до 104%, реализирани по време на плановия годишен ремонт през тази година, на 13 и 14 юли 2019 г. е планирано да бъдат извършени финалните изпитания.

Целта е да се потвърди готовността на системите и съоръженията за работа в условията на повишена мощност в различни експлоатационни режими, съобщиха от атомната електроцентрала.

Програмата за изпитанията е съгласувана с главния конструктор ОКБ Хидропрес и с Агенцията за ядрено регулиране, а товаровият график за дните на провеждането е предоставен на Електроенергийния системен оператор. Изпълнението е предвидено за почивните дни в края на седмицата с оглед намаленото търсене на електроенергия в този период.

По време на изпитанията е планирано мощността на блока последователно да бъде понижена до 60% и до 40%. На 14 юли турбогенераторът ще бъде изключен за няколко часа, след което в рамките на същия ден ще бъде включен и ще започне повишаване на мощността в съответствие с графика.

Аналогична програма за изпитания бе изпълнена на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2017 г. В момента блокът работи с пълно натоварване на мощността - 1040 МВт.