За десетото си издание на The Bridge Fest се превръща в първия фестивал с нулев отпечатък у нас
Секция: Шоубизнес
11 Юли 2019 17:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 За десетото си издание на The Bridge Fest се превръща в първия фестивал с нулев отпечатък у нас

/КРОСС/ От 13 до 21 юли град Видин ще е домакин на най-големия тийнейджърски фестивал в България -The Bridge Fest. Събитието ще събере 400 талантливи младежи на възраст от 14 до 21 години от цялата страна, които имат желание да създават изкуство. По време на фестивала ще се проведат над 20 работилници за визуални изкуства, архитектура, дизайн, танци, музика и други. В рамките на една седмица младите арт хора ще имат възможност да реализират своите идеи и да усъвършенстват уменията си.
За юбилейното 10-о издание на The Bridge Fest организаторите са си поставили амбициозната задача да превърнат събитието в първия фестивал у нас с нулев отпечатък или ZERO WASTE. Тази цел ще бъде постигната с подкрепата на Системата на Кока-Кола в България и ЕКОПАК, които чрез съвместната си екологична инициатива „Моят зелен град" ще подпомогнат разделното събиране на отпадъци на територията на фестивала и ще насърчат вдъхването на нов живот на отпадъците от пластмасови опаковки.
„Намаляването на негативния отпечатък на всеки един от нас ще бъде основна тема в тазгодишното издание на фестивала. За да популяризираме този модел на поведение сред тийнейджърите, сме създали обучителни програми за популяризиране на екосъобразни навици. Цялото количество отпадъци на територията на фестивала ще се събира разделно и ще бъде използвано за създаване на изкуство", разказа Михаил Стефанов - организатор на The Bridge Fest.
Темата за опазване на околната среда и еко образованието ще е централна за няколко от ключовите работилници на фестивала. В тази за архитектура ще бъде вдъхнат нов живот на пластмасовите отпадъци с изработката на макети. В уъркшопа за „Влог и режисура" ще бъдат заснети интерактивни видео уроци за опазването на околната среда от тийнейджъри за тийнейджъри. В работилницата „Handmade" ръчно ще бъдат изработени различни артикули от рециклирани материали.
В рамките на юбилейното издание на фестивала ще се включат и ментори от образователната програма на Кока-Кола Youth Empowered, които ще споделят как разгръщат своята креативност в работата си, а специалисти от TELUS International Europe ще подготвят младежите за техните първи интервюта за работа.
Вече 10 години фестивалът се организира изцяло от доброволци, а тазгодишното издание на The Bridge Fest се осъществява с подкрепата на Община Видин, фондация „Америка за България", Кока-Кола, ЕКОПАК и TELUS International Europe.