Част от Северна Гърция все още без ток след опустошителната буря
Секция: СВЯТ
12 Юли 2019 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Част от Северна Гърция все още без ток след опустошителната буря

/КРОСС/ Все още няма ток и вода в част от населените места в Северна Гърция, която в сряда беше ударена от силна лятна буря, съобщава bTV. Припомняме, на полуостров Халкидики загинаха седем души, а ранените са над 100. Тепърва ще се изчисляват материалните щети.

Българският консул в Солун Владимир Писанчев съобщи, че на този етап няма информация за пострадали българи. Той увери, че има готовност за съдействие на сънародниците ни и е осигурено 24-часово дежурство.

Телефонът за връзка с Генералното консулство в Солун е 0030 2310829210.

Въпреки че бурята е продължила само около двайсет минути, тя е връхлетяла полуострова с опустошителна сила. По данни на правителствения говорител Стелиос Пецас ветровете в района са били със скорост над 100 км/час.

Все още част от пътищата в района на Халкидики са труднопроходими заради паднали електрически стълбове с високо напрежение. Очаква се електрозахранването да бъде възстановено днес.

Коренно различна е ситуацията в южната част на Гърция, където вместо водно бедствие бушуват най-малко пет големи пожара. Смята се, че огнищата са се разпалили заради високите температури, сушата и силните ветрове.

Най-сериозни са пожарите на Пелопонес, Атина и залива Ламия. През последните часове те са били локализирани, а в момента противопожарните екипи работят по пълното им потушаване.