Руското правителство обмисля нова формула за изчисляваме на такса смет
Секция: Русия
16 Юли 2019 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руското правителство обмисля нова формула за изчисляваме на такса смет

/КРОСС/ Руското правителство обмисля възможността за въвеждане на нов метод за изчисляване на разходите за събиране на боклука - според броя на контейнерите, каза за ТАСС Алексей Макрушин, изпълнителен директор на руския екологичен оператор. "Системата до голяма степен ще прилича на изчисленията според стандартите. Броят на контейнерите ще се изчислява въз основа на стандартни стойности. След това можете да умножите пет контейнера за 30 дни, да получите 150 контейнера и да изчислите таксата въз основа на това. Оказва се, че е доста сложна формула да се разпредели тази сума между офисите и апартаменти, "- каза Макрушин.
Информация, че правителството обсъжда схема за таксуване не за количеството генерирани отпадъци, а за броя на наличните резервоари се появи през юли. През март 2019 г. ръководителят на руското правителство Дмитрий Медведев отбеляза, че сегашната система за изчисляване на таксите не е напълно справедлива и е необходимо да се премине от стандарт към плащане „в действителност". Сега цената на услугите за отстраняване на твърдите битови отпадъци (ТБО) за резиденти се изчислява въз основа на статистически данни. Тарифата на регионалния оператор за преместване на един тон или кубичен метър отпадъци се умножава по процента на натрупване за жителите на даден регион и се разделя на броя дни.

Министерството на природните ресурси потвърди, че вече е изготвен проект на правителствен указ за преминаване към изплащане на боклука въз основа на действителния натрупан обем, се казва в доклада. Но конкретният механизъм не беше разкрит. Също така министерството отбеляза, че в момента те редактират проекторезолюцията относно прехода към "фактическо" плащане, за да преценят всички слаби страни на тази система.

Експертите все още не могат да определят недвусмислено коя система за изчисляване на плащането ще бъде по-справедлива и реалистична. Институтът на регионалния оператор стартира на национално ниво от 1 януари 2019 година. Така реалното количество генерирани твърди битови отпадъци ще стане известно до края на годината и може да бъде по-високо от стандартната стойност, което може да доведе до увеличаване на плащанията.

От друга страна, в света има положителни примери за това, как системата на заплащане работи "всъщност". Но това е дългосрочна перспектива. Преходът към системата „де факто" може да изисква инсталирането на специални контейнери с ограничен достъп за живущите. Това ще доведе до допълнителни разходи.

Реформата на индустрията за събиране и изхвърляне на отпадъци започна в Руската федерация на 1 януари 2019 г. Досега 11 региона не са влезли в нея. Тя е предназначена да направи третирането на боклука по-цивилизовано, да реши проблема с неразрешени сметища и значително да намали обема на отпадъците, които се транспортират до депата.

Снимка ТАСС