Хакерът на НАП е Кристиян от Пловдив, преди 2 г. проникнал и в системата на МОН
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Юли 2019 13:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хакерът на НАП е Кристиян от Пловдив, преди 2 г. проникнал и в системата на МОН

/КРОСС/ 20-годишният Кристиян Бойков от Пловдив е хакерът, източил базата данни на НАП. Той е арестуван вчера следобяд. Младежът не признава за атаката над приходната агенция. Тя е извършена с SQL инжекция. При нея вместо да вкараш данни, подаваш команда, за да получиш достъп до определена информация. От профила на Бойков във фейсбук става ясно, че е запален геймър. Често е споделял новини за различни хаквания. Отбелязал се е и от чалготека и е написал "Винаги на ниво". Работел е като експерт по киберсигурност в "ТАД Груп". Той е задържан за 72 часа. Обвинен е, че е копирал и разпространил база данни от НАП. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 8 г. затвор.

Междувременно Софийска градска прокуратура обяви, че е повдигнала обвинение на арестувания хакер за извършено компютърно престъпление във връзка с копирана и разпространена в публичното пространство информация за български граждани и търговски дружества от масивите на НАП. Държавното обвинение посочва, че задържаният е К. Б. от Пловдив.

Междувременно стана ясно, че същото момче преди две години е дало интервю за "Господари на ефира". То се казва Кристиян и пред репортер на популярното предаване обяснява, че е пробило базата данни на МОН с цел да покаже колко е уязвима (виж по-долу). В репортажа той е представен като "добронамерен хакер", тогава още ученик в Националната търговска гимназия (Пловдив), който сам се свързал с предаването.

Досъдебно производство срещу хакера е започнало с разпит на свидетел, извършен при условията на неотложност и като единствена възможност за събиране и запазване на доказателства от разследващ полицай при ГДБОП, посочва прокуратурата в съобщение до медиите.

Разследването е стартирало след извършени спешни оперативно издирвателни мероприятия от служители на отдел „Киберпрестъпност" в ГДБОП.С помощта на експерти от "Информационно обслужване" било установено, че файлът, изпратен до медиите и съществуващ в интернет пространството, съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др. В един от файловете се съдържали данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. Благодарение на това било установено, че потребителското име се ползва от К. Б. - на 20 години от Пловдив.

Вчера ГДБОП установила, че К.Б. се намира на работа в офис на фирма в София, където е задържан за срок от 24 часа по ЗМВР. Служителят е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи.

Действията на К.Б. нямат връзка с дейността на фирмата, в която работи, посочва прокуратурата.

Извършени са претърсвания и изземвания в офиса на фирмата, където е открит К. Б., както и в дома му в София и в Пловдив. Иззети са компютърни конфигурации, хард дискове, флаш памети и 2 мобилни телефона. Назначени са технически и компютърни експертизи, разпитват се свидетели.

Днес младежът е обвинен в това, че от неустановена дата до 15.07.2019 г. в София неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.

Софийска градска прокуратура е разпоредила задържането на К. Б. за срок до 72 часа.

Вижте видеото, в което Кристиян описва пред "Господари на ефира" как е проникнал в системата на МОН. В епизод на предаването от 2017 г. ученикът споделя, че за 1-2 часа е успял да пробие сайта на МОН, за да покаже колко са уязвими данните в него. Момчето допълва, че се заминава с т.нар. pen testing/website penetration testing (тестово проникване в уебсайтове) с цел да провери тяхната уязвимост. Кристиян показва пред камерата как може да влиза в различни файлове и да дава потвърждение от името на МОН или на РИО. Демонстрират това върху файл с учителски хорариуми и възнаграждения и с репортера се шегуват, че могат да увеличат учителските заплати преди решението на правителството. Показва нагледно и как с един клик може да промени средната оценка в дипломата на всеки завършил у нас.

В интервюто Кристиян добавя, че сигнализирал лично МОН за проблема и "като един доброжелателен гражданин изпълнява своя граждански дълг". Повече от месец по-късно обаче проблемът не бил разрешен, затова се обърнал към "Господари на ефира". МОН от своя страна тогава обявява, че ще покани ученика да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.