Междуправославна среща заради сектите и ересите се е състояла в Софийската митрополия
Секция: Православие
17 Юли 2019 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Междуправославна среща заради сектите и ересите се е състояла в Софийската митрополия

/КРОСС/ Българският патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, беше домакин на среща за обсъждане на мерките за противодействие на гибелните ереси и секти от страна на православния свят, както и в търсене на решение по украинския въпрос. Това съобщават от Българската патриаршия.

На срещата са присъствали Неврокопският митрополит Серафим; Карпасийският епископ Христофор - член на Светия синод на Кипърската архиепископия и неин упълномощен представител по въпросите за сектите; Белоградчишкият епископ Поликарп, който е викарий на патриарх Неофит; архимандрит Василий - протосингел на Софийската епархия; проф. Александър Дворкин от Светотихонския университет, който е президент на Руската асоциация на центровете за изучаване на сектите; проф. Иван Желев - председател на Центъра за проучване на нови религиозни движения, както и юристът доц. Мария Кьосева.

Гостът от Кипър епископ Христофор е изразил своята благодарност за гостоприемството на Българската православна църква и за благодатното сътрудничество по инициативите за проучване на религиите и гибелните култове. Той е споделил, че на тази тема вече десет години се организират междуправославни срещи и са събрани около 2000 страници с материали за противодействие с ересите и сектите, които предстои да бъдат издадени. Бил е обсъден и въпросът за организирането на междуправославен образователен семинар по темата, както и за единството в Христа на православната Църква във време на трудности и разделения.

"Трябва да бдим и да не допускаме разрастването на сектантските общности, но с мисълта, че лекуваме тези, които са се увлекли в тях", е заявил патриарх Неофит.