Сергей Лавров: Форумът "Петербургский диалог" е ярък пример за публична дипломация
Секция: Русия
19 Юли 2019 15:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сергей Лавров: Форумът "Петербургский диалог" е ярък пример за публична дипломация

/КРОСС/ Единственият цивилизован начин за намиране на решения на проблемите е диалога. Това заяви ръководителят на руското външно министерство Сергей Лавров по време на речта си на руско-германския форум за сътрудничество " Петербургский диалог", съобщава официалният сайт на форума .

Едно от най-важните качества за дипломати и политици е и остава способността да се слуша и да се чуваме един друг, каза още Лавром.

През последните години напрежението се увеличи, пространството на сътрудничество намаля, а взаимното доверие отслабна. Ето защо, според Сергей Лавров, за да се преодолеят тези негативни тенденции, е необходимо да се работи внимателно и систематично. Тук особено важни са дискусиите на гражданското общество, в които няма място за политика. Те допринасят за укрепване на взаимното разбирателство и доверие между хората.

Ръководителят на руската дипломация смята, че за почти две десетилетия Петербургският диалог е ярък пример за публична дипломация, която е постигнала забележителни резултати. През годините на своето съществуване форумът се превърна в ефективна и авторитетна платформа за взаимодействие между двете страни.

Външният министър е убеден, че форумът успешно решава една от най-важните си задачи: подпомага развитието на взаимодействието между Русия и Германия.

Руският външен министър отбеляза още, че периодът на рецесия в отношенията е заменен от положителна динамика.

Засилва се сътрудничеството в областта на културата и образованието, работи в историческата и мемориалната сфера. Разширяват се контактите между младите хора, учените и задълбочаването на връзките между регионите.

Сергей Лавров отбеляза също, че Берлин като участник в "нормандския формат" има възможност да действа по отношение на Киев, за да постигне изпълнението на Минските споразумения. Новото правителство в Украйна вече заяви, че е готово да поеме изцяло пътя на изпълнението на споразуменията в Минск. Важно е тези изявления да бъдат превърнати в конкретни действия. Освен това неотложното внимание на международната общност изисква необходимостта да се сложи край на кампанията, започнала от бившите украински власти, в грубо нарушение на езиковите, образователните и религиозните права на националните малцинства.

Както съобщава "Руский свят" , поредният кръг на руско-германския форум "Петербургски диалог" започна в четвъртък, 18 юли. Той се провежда в германския град Петерсберг, разположен близо до Бон, под мотото "Сътрудничеството като лейтмотив на мира в Европа: приносът на гражданските общества в Русия и Германия".