Русия въвежда електронни визи за чужденци, как действа системата
Секция: Русия
20 Юли 2019 10:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия въвежда електронни визи за чужденци, как действа системата

/КРОСС/ Русия въвежда електронни визи за чужденци, но облекчението важи само за определени региони, предава агенция ТАСС. Какво е електронна виза и къде можеш да я извадиш, обясняват от агенцията.

В Русия от 2017 г. действа режимът за издаване на електронни визи. Но можете да влезете по този начин в страната само в някои определени райони. Съвсем скоро към списъка ще се присъедини Санкт Петербург и Ленинградска област. Губернаторът на региона Александър Дрозденко е сигурен, че това ще увеличи потока от туристи от Финландия и балтийските страни.

С какво електронната виза се различава от редовната виза?

Основното предимство на електронната виза е, че тя може да бъде издадена чрез интернет, без да се посещава консулство или посолство.

За пътуващите това опростява процедурата за получаване, а държавата спестява дипломатически мисии, но в същото време е възможно да се откаже влизането, което е трудно да се направи в безвизовия режим.
Къде мога да отида?

Сега с електронна виза чужденците могат да посетят Далекоизточния федерален окръг и региона на Калининград.

При това вие можете да влизате в тези територии само чрез:

- Летищата в  Калининград (Храброво), във Владивосток (Кневичи), в Петропавловск-Камчатски (Елизово), в Благовещенск, в Хабаровск (ново), в Южно-Сахалинск (Хомутово), в Анадир (въглища), в Улан-Уде ( Мухино) и в Чита (Кадала);
- Пристанища - Калининград (обекти в градовете Калининград, Балтийск и Светли), Владивосток, Зарубино, Петропавловск-Камчатски, Корсаков, Посиет;
- Железопътни пропускателни пунктове - Мамоново, Советск, Пограничен, Хасан, Махалино;
- Автомобилни пунктове - Багратионовск, Гусев, Мамоново (Гржехотка), Мамоново (Гроново), Море, Пограничен, Съветски, Чернишевско, Полтавка, Турий Рог.

В същото време посетителите могат да се движат свободно само в рамките на региона, през който всъщност са влезли. Те също така трябва да напуснат през неговите контролни пунктове. Това означава, че пристигнали на територията на Хабаровск например, могат да пътуват само из този край и да напуснат страната също през неговата територия.

Според съобщения в медиите, от 2021 г., е планирано режимът на електронните визи да се разшири на територията на  цяла Русия. Сега, ако вече имате валидна руска виза, няма нужда да изпращате електронна виза, за да посетите горепосочените региони.
Кой може да получи електронна виза?

В ДФО електронна виза могат да получат гражданите на 18 държави:

    Алжир
    Бахрейн,
    Бруней,
    Индия,
    Иран
    Катар,
    Китай (включително Тайван)
    Народна демократична република Корея,
    Кувейт,
    Мароко
    Мексико
    Обединени арабски емирства (ОАЕ),
    Оман,
    Саудитска Арабия
    Сингапур
    Тунис,
    Турция
    Япония.

За Калининградска област списъкът е станал още по-голям - 53 страни. Пълният списък може да бъде намерен на интернет страницата на Министерството на външните работи на Руската федерация
Как се прави?

За да получи електронна виза, чужденецът трябва да попълни формуляр на специален консулски адрес на руското външно министерство и да изпрати паспортни данни и да сканира всички необходими документи.

Между другото, сайтът може да спаси проект на приложение за проблеми с интернет - такова изявление ще се съхранява в продължение на 30 дни от последното записване. Освен това се препоръчва да запомните или запишете номера на заявлението, за да го възстановите, ако е необходимо.

Данните за електронната виза се съхраняват в информационната система, а на входа на паспорта се поставя само знак за преминаване на границата.
Кога да кандидатствате?

Можете да попълните заявление за електронна виза не по-рано от 20 дни и не по-късно от четири дни преди датата на пристигане в Русия.
Колко работи електронната виза?

Това е еднократно и се издава до 30 дни. И можете да останете в Русия с такава виза до осем дни.

В същото време осем дни не означава нетна 192 часа (24 * 8) престой в страната. Например, ако човек е влязъл в Владивосток на 1 август в 20:00, той трябва да напусне в 23:59 часа не по-късно от 8 август.
Колко струва електронната виза?

Електронната виза се издава безплатно за четири дни. И за да я получите, нямате нужда от покани и потвърждения - резервация на хотели или целта на пътуването до Русия.
Каква виза ще бъде дадена?
Електронната виза може да бъде бизнес (целта на пътуването е бизнес), туристическа (целта на пътуването е туризъм) или хуманитарна виза (целта на пътуването е спортни, културни и научни и технически връзки).

Ако човек иска да дойде в Русия за други цели, тогава той ще трябва да отиде в консулството за обикновена виза.
Допълнителни условия
 
Паспортът трябва да е валиден най-малко шест месеца от датата на подаване на заявлението за виза. И трябва да има място за печати за преминаване на границата.
    Посетителите трябва да имат медицинска застраховка за цялото време на тяхното посещение в Русия.
    За всяко дете трябва да издадете отделна електронна виза.
    Когато правите приложение, трябва да качите цветна снимка в JPEG формат. Тя трябва да бъде направена в пълно лице, на светъл фон с нормално осветление - пълен списък на изискванията за изображения може да се види на сайта.

Как работи режимът?

    Попълнете формуляра.
    Получаване на известие за издаване на виза по електронна поща или на уебсайта (за това е необходим номерът на заявлението).
    Отпечатайте го или го запишете на вашия смартфон.
    Показване на служителите на транспортната компания и граничната охрана.

Снимка ТАСС