Проф. Георги Рачев: Слънчев и сух август ни очаква тази година
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Юли 2019 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Георги Рачев: Слънчев и сух август ни очаква тази година

/КРОСС/ Слънчев и сух август ни очаква тази година. Това каза за обзорното предаване „Метроном" на Радио „Фокус" климатологът проф. Георги Рачев, преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски.

„Днес, в следобедните часове, може на места краткотрайно да превали и прегърми. Следващите 2-3 дни ще бъдат хубави, температурите в понеделник ще бъдат доста високи. Това лято се отличава с хубави летни температури и без екстремни прояви на дълго и продължително горещо време. През вторник и сряда има вероятност за кратко да превали по южното Черноморие. На 28, 29 и 30 юли настъпват т.нар. Горещници, според които се прогнозира каква ще бъде зимата. На 28 юли се гадае за декември месец. Ако денят е топъл, то зимата ще бъде студена. 29 юли съответства на времето през януари, а 30-ти - на февруари", обясни той, като уточни, че Горещниците тази година ще бъдат с нормални температури за средата на лятото.

„Няма да има екстремни температури над 35 градуса, но ще бъде топло и сухо", отбеляза климатологът. Американските метеорологични центрове прогнозират влошаване на времето около 28 юли, посочи проф. Рачев.

„Влошаване в смисъла на понижаване на нормалните температури с няколко градуса и превалявания в североизточна България, но това ще бъде за изключително кратко време, в рамките на половин ден", обясни той.

Август е месецът на тихото, спокойно и слънчево време, каза още той.

„Очакват се малко повече валежи над Западна България", предупреди климатологът, като припомни, обаче, че август е най-мирният и безпроблемен месец.

Той напомни, че днес е Илинден и обърна внимание на всички, които са на плажа, да не влизат в морето, защото светецът взима своята дан.