Астронавтите от "Аполо 11" се събраха в Овалния кабинет на Белия дом
Секция: СВЯТ
20 Юли 2019 15:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астронавтите от "Аполо 11" се събраха в Овалния кабинет на Белия дом

/КРОСС/ Астронавтите от мисията "Аполо 11" - Бъз Олдрин и Майкъл Колинс, се събраха в Овалния кабинет на Белия дом, където ги прие президентът Доналд Тръмп в навечерието на 50-годишнината от първото кацането на Луната, съобщи Асошиейтед прес.Президентът Тръмп, който преразгледа космическата програма и сега задачата е астронавтите да се върнат на Луната до 2024 г., а през 30-те години да стигнат до Марс, каза, "връщаме блясъка" на изследването на космоса.

Двамата синове на Нийл Армстронг - първия човек, стъпил на Луната, също присъстваха на срещата, както и първата дама Мелания Тръмп, вицепрезидентът Майк Пенс и директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Дебатът Луна-Марс отново беше подновен на срещата. Президентът попита дали може до Марс да стигнат астронавти, без първо да се върнат на Луната.

Майкъл Колинс, който обикаля около Луната в командния модул, докато Армстронг и Олдрин се спускат на повърхността й, отговори, че подкрепя идеята за директен полет до Марс, избягвайки Луната.

"Изглежда трябва да е право към Марс, кой знае по-добре от тези хора?" - отбеляза Доналд Тръмп.

Брайдънстайн обаче подчерта важността на Луната като тренировъчен обект и каза, че заради подреждането на планетите космически апарати могат да бъдат изстрелвани към Марс на 26 месеца, а пътуването дотам е седем месеца в една посока.

"Какво става, ако бъде пропуснат моментът. Ще загазят ли? - попита Доналд Тръмп. - Не бих искал да съм на този кораб."

Олдрин отбеляза, че е разочарован от пилотираното изследване на космоса през последните 10 или 15 години. "Постигнахме толкова много по-рано" - каза той.

Олдрин, чиято специалност бяха срещите на орбита, не харесва идеята на НАСА за малката станция "Гейтуей" около Луната, откъдето да се каца на естествения ни спътник и евентуално да потеглят апаратите към Марс. Той напомни, че командният модул на "Аполо 11" и прикаченият към него лунен модул са влезли направо на лунна орбита, след това са се разкачили и отново скачили около Луната.

"Сега имаме най-добрата ракета в САЩ и най-добрия космически апарат, а те не могат да влязат в лунна орбита със значим капацитет за маневриране" - добави той.

Тръмп подметна на Брайдънстайн да слуша какво казва "другата страна".

Олдрин и Армстронг, който почина през 2012 г., кацат в Морето на спокойствието с модула "Игъл" в 20 ч. и 17 мин. по Гринуич на 20 юли 1969 г. "Хюстън, тук е База Спокойствие. "Игъл" кацна" - съобщава Армстронг по радиостанцията. Армстронг първи слиза по сталбичката и стъпва на лунната повърхност в 2 ч. и 56 мин. по Гринуич на 21 юли 1969 г.

"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството" - казва той. Това е най-известната фраза в историята на космоса.

Честванията на годишнината продължават през целия уикенд, след като започнаха на 16 юли - в деня, в който се навършиха 50 години от изстрелването на мисията "Аполо 11".

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще отбележи годишнината днес в космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, откъдето е изстреляна мисията "Аполо 11".

Музеи и градове в страната организират собствени чествания на златната годишнина, включително и Уапаконета в Охайо, откъдето е Нийл Армстронг. Американските пощи издадоха серия марки за годишнината.

НАСА излъчи вчера по телевизията двучасово шоу в памет на "Аполо 11", в което насочи и към бъдещите планове. В края на програмата Брайдънстайн представи новото лого на лунната програма, наречена "Артемида" на древногръцката богиня, сестра на Аполон (Аполо). Имаше включвания от космическия център "Джонсън" в Хюстън, където е бил наземният контрол на мисията, от ракетния център до космическия център "Маршал" в Хънтсвил и Националния музей на въздухоплаването и космонавтиката във Вашингтон.

В Хюстън астронавтът от "Аполо 7" Уолтър Кънингам каза, че кацанията на Луната ще се помнят още стотици години, а Армстронг ще остане в историята.