Стенопис от ХІV век ще грейне в Бачковския манастир
Секция: Православие
24 Юли 2019 08:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стенопис от ХІV век ще грейне в Бачковския манастир

/КРОСС/ Стенопис от ХІV век се реставрира в църквата "Свети Архангели" в Бачковския манастир.

Той е открит преди около 7 години в църквата "Свети Архангели", която е от ХІІ век, при проучвателна работа за друга реставрация. Тогава се установява че под пластове от по-късно време от XIX век, е запазена, макар и фрагментарно, стенопис от ХІV век.

Теодор Пеев секретар на Светата обитал разказва:

До прозоречната ниша от южната страна се откри един кръст, тип патриаршески кръст. Такъв е намерен и на Асеновата крепост и в костницата на манастира.Този кръст се поставя от двете страни на стената на входната врата, така че, наличието му на прозоречната ниша предполага, че някога тази ниша е била вход на църквата. Той е бил изследван и е установено, че има апотропейно значение със закодирани криптограми, които носят скрито знание, и които тепърва ще се изследват.

Запазено е и фрагментрано изображение, предполага се, на Иван Александър, само част от рамото и лакътя, който е изобразен, но има и фрагмент от букви, които могат да се тълкуват, че съдържат името Йоан, а украсата на дрехата на лакътя почти съвпада с украсата на дрехата на цар Йоан Александър от костницата на манастира. И тъй като той е ктитор на църквата през 14 век, логично е името му да е на една от колоните в църквата.

Очаква се реставрацията, която е под ръководството на проф. Григор Григоров да завърши до началото на следавщата година.