В Бургас откриват Руски културен център
Секция: България - Русия
26 Юли 2019 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Бургас откриват Руски културен център

/КРОСС/ В Бургас се проведе работна среща между Владимир Климанов, генерален консул на Русия във Варна, Ирина Живихина, ръководител на Службата за руско сътрудничество в България,  Димитър Николов, кмет на Бургас, и Йорданка Бенова-Ананиева, заместник-кмет по култура и образование. По време на разговорите страните обсъдиха проекта за създаването на Руския културен център в Бургас, който се изпълнява по задание на извънредния и пълномощен посланик на Русия в България Анатолий Макаров.

Проектът за създаване на руски културен център в Бургас е насочен към запазването и развитието на руския език и култура, изучаване на традициите и историята на Русия. Центърът ще бъде оборудван с учебни помагала по руски език, класическа и модерна литература за деца и възрастни, книги за Русия и руската култура. Центърът ще бъде отворен както за руснаците, живеещи в България, така и за българските граждани, които изучават руски език, интересуват се от руската култура и желаят да разширят познанията си за Русия.

Представителството на Россотрудничеството в България ще предостави цялостна подкрепа на проекта за създаване на Руския културен център в Бургас. По-специално се планира да окаже съдействие при организирането на курсове по руски език и прехвърляне в библиотеката на културния център на големи комплекти от образователна и художествена литература. Освен това в Руския културен център в Бургас ще се провеждат и седмиците на руското кино, както и съвместни културни и хуманитарни събития , организирани със съдествието на Россотрудничеството в България. Руският културен център в Бургас може също да се превърне в платформа за популяризиране на информацията за условията за получаване на безплатно образование в Русия в рамките на квотите, разпределени от правителството на Руската федерация.

Представителството ще предоставя и информационна подкрепа за дейността на руския културен център в Бургас в социалните мрежи и на интернет страницата на представителството.

Администрацията на Бургас ще осигури помещения и техническа помощ за работата на Руския културен център.

Предвижда се центърът да отвори врати за гости след три месеца.

Източник РКИЦ

Превод: Радост Бочукова, Агенция КРОСС