Гешев - докато едни протестират, други не виждат "дефицит на смелост" у него
Секция: Анализи
30 Юли 2019 09:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гешев - докато едни протестират, други не виждат "дефицит на смелост" у него

/КРОСС/ Ще организираме още протести, заяви пред Нова тв Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" по повод това, че Иван Гешев остана единственият кандидат за главен прокурор. Няма да приемем тази предопределеност, закани се той. Протестът не е политически, а граждански, поясни Величков. Излезлите на протеста се притеснявали, че продължава порочната процедура за избор на нов главен прокурор.

Колко успешно проведени дела има Иван Гешев в кариерата си, питат от "Правосъдие за всеки". По мнението на Величков - Гешев се обявил срещу класическото разделение на властите. Моделът на тази главна прокуратура и на този ВСС е абсолютна грешка, категоричен е Велислав Величков.

Главният прокурор предлага своя наследник, това да не е наследствена монархия, запита той.

Политическият анализатор Георги Харизанов на свой ред коментира, че не е чул сериозни аргументи срещу Гешев. Трудно се намирали аргументи защо Иван Гешев е неприемлив за Христо Иванов, както изтъкна той. Харизанов посочи, че знаково дело на Гешев е делото Иванчева, която получи осъдителна присъда на първа инстанция. Единственият кандидат за главен прокурор, според него, няма да е част от диктатурата. Да се говори за диктатура е смешно, подчерта той.

Не виждам при него дефицит на смелост, подчерта анализаторът. Не виждам в Гешев притеснение от олигарси, допълни той.

Припомняме, че вчера от "Правосъдие за всеки" проведоха протест пред Съдебната палата с искане за отмяна на номинацията на Гешев и промяна в процедурата за избор на нов главен прокурор. Хиляди извикаха: "Гешев е позор!" Миналата седмица пред ВСС се проведе протест, организиран от "Демократична България" срещу неговата номинация.

Малко по-рано през деня стана ясно, че Иван Гешев остава единствен кандидат за поста нов главен прокурор след като правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да издигне друг кандидат.

Иван Гешев бе номиниран с единодушие от прокурорската колегия, въпреки че самият той няколко пъти отхвърля възможността за това. Единият път дори заяви, че 99.9% няма влезе в състезанието. Като аргумент тогава той посочи, че битката за поста ще бъде много кална и мръсна и ще бъде съпроводена с купуването на магистрати.