Адвокат Хаджигенов обяснява как да осъдим НАП за теча на лични данни
Секция: Анализи
31 Юли 2019 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Адвокат Хаджигенов обяснява как да осъдим НАП за теча на лични данни

/КРОСС/ "Властта произвежда толкова много гафове ежеминутно, че повечето отминават не само наказани, но дори и без нужното внимание, защото за разлика от правителството, нормалните хора имаме истинска работа, семейства, ангажименти и прочие. Някак успяваме да отидем на протести и това е.
Това е една от причините правителството и държавните учреждения, като НАП, безнаказано да правят каквото си поискат.
Време е да им покажем, че това не е така."

През изминалите няколко седмици от НАП leaks до сега стана ясно, че гражданите са бесни и биха искали да водят дела срещу НАП.

По мое мнение, дела би трябвало да се заведат от колкото се може повече хора, доколкото това е единствено правилният и работещ начин.

Пиша това с ясното осъзнаване на всички недостатъци на правосъдието у нас и съдебната му фаза в частност. От друга страна, именно това е начинът въпросните недостатъци да бъдат излекувани.

Колективни искове са възможни, но не особено смислени. В тази публикация е обяснено защо.

 

Кратката версия е, че няма особен смисъл, доколкото няма осъдителна част, а именно това е важната част. Разбира се, не защото ищците просто ще вземат пари, а защото заплахата от огромно осъдително решение срещу НАП е нещото, което ще промени всичко.

Освен това и е чудесен начин да докажем, че сме граждани, не друго.

Непозволено увреждане е нанесено на всеки един от почти 5 000 000 български граждани, като вредите от него могат да бъдат репарирани по съдебен ред. Ще бъдат претендирани само неимуществените вреди, доколкото в един толкова масов иск имуществените вреди ще трябва да бъдат доказвани индивидуално по основание и размер и това ще обезсмисли всичко, т.к. процесът ще продължи безкрайно.

Получих безброй обаждания и съобщения по темата от бесни граждани, но използвах времето в чудене, т.к. преди две години, започвайки исковете срещу две кафяви медии със стотина души, администрирането на документацията отне шест месеца, а тук обемът ще бъде такъв, че вероятно ще трябва да наема склад и стотина стажанти за целта.

Въпреки потенциалните трудности, смятам че трябва да се направи, дори и поради факта, че подобно нещо не е правено. Ще подадем и ясен сигнал на институциите, че не сме просто безмълвни и безропотни, а борбени, свободни и сме готови да защитим правата си.

Множество искове накратко означава в рамките на един процес срещу един ответник и с една и съща фактическа обстановка да се предявят искове от множество ищци.

Цена на иска за всеки един ищец е определена на база минималната държавна такса, която е в размер на 50лв. т.е. дали ще предявим иск за 1 лев или за повече, до размера на минимума държавната такса, е все 50лв.

Цена на иска за всеки ищец в размер на 1 000лв.

Такси и разноски - 100лв.

Държавна такса - 50лв

Разноски по обработване на документацията, такси за банков превод и адвокатски хонорар в размер на 50лв.

За адвокатския хонорар ще бъде издадена данъчна фактура с включено ДДС на всеки ищец, а всички разноски ще бъдат претендирани в процеса от ответника.

Срок за изпращане на документи до 30.10.2019г.

Моля, спазвайте точно инструкциите, т.к. поправянето ще затрудни неимоверно работата.

Попълвайте и подписвайте документите само със СИН химикал.

Справка дали ви има в изтеклите бази данни, можете да направите в сайта на Биволъ или в сайта на НАП. След като направите справка, моля копирайте справката/СМС разпечатайте, за да приложите копието към документите.

Ако имате възможност и желание, можете да направите дарениевъв връзка със защитата, като моля да имате предвид, че всяка стотинка ще бъде декларирана пред ответника НАП, а върху даренията се дължи данък.

IBAN:

BG85STSA93000023078643

PayPal:

https://paypal.me/nikolayhadjigenov

Дарения по посочената банкова сметка или PayPал с изрично посочване, като основание за плащане:

Дарение правозащитна дейност НАП leaks

Както и предишния път дарените суми ще бъдат оповестени заедно с начина им на разходване.

Дарения ще са необходими, доколкото размерът на адвокатския хонорар е определен на база крайна сума разноски от 100лв., от които прогнозните разходи са минимум 60лв., но фиксираната граница от 100лв. ще позволи в процеса да се включат, колкото се може повече хора.

Източник Либерта