Отстраненият кмет на Созопол Панайот Рейзи влиза тайно в кабинета си
Секция: Коментари
02 Август 2019 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отстраненият кмет на Созопол Панайот Рейзи влиза тайно в кабинета си

Разследваният за отклонени 2 милиона лева морски управник върти схеми с мутрата Георги Тумпалов, собственик на незаконния замък в Равадиново

/КРОСС/ Панайот Рейзи продължава да управлява с размах Созопол и демонстрира поведение на феодал с неограничени правомощия, алармираха пред Lupa.bg служители на Община Созопол.

Панайот Рейзи бе отстранен тази пролет от кметския пост заради повдигнати му обвинения от прокуратурата за корупция и длъжностно присвояване на 2 милиона лева. Според обвинението, Рейзи, заедно със счетоводителката на общината Златка Мусева, са източили крупната сума чрез серия от договори и банкови преводи - общо 72 на брой, за ремонт на детска градина, аварийни ремонти на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.

Макар Специализирания съд да отстрани Панайот Рейзи от кметския стол след корупционната афера, той смело и демонстративно ходи в сградата на общинската администрация, влиза в кабинета си и сяда на стола, който затопляше в продължение на близо 12 години, свидетелстват пред Lupa.bg общинари от Созопол. Те са изпратили сигнал до прокуратурата за поредното нарушение на закона от страна на Панайот Рейзи.

„Временно изпълняващата длъжността Катя Стоянова, която беше избрана за заместник кмет от самия Рейзи, стърчи до него като секретарка и притеснено пристъпва от крак на крак", описват ежедневния живот в община Созопол местни опозиционери.

Макар Панайот Рейзи да бе отстранен от ГЕРБ след избухването на корупционния скандал тази пролет, в Созопол е известно, че той отново ще се кандидатира за местните избори, даже и без партийна подкрепа. Рейзи е изключително близък до сенчестия бизнесмен с мутренски порядки Георги Тумпалов, стопанин на замъка в Равадиново.

Така нареченият замък е най-големият паметник на безхаберието на властите и на повсеместната корупцията в България. Каменното чудо, резултат от обединените усилия на строителната и архитектурна халтура, е изградено незаконно върху земеделска земя, с непроменен статут и предназначена за животновъдна ферма. Така вместо да отглеждат кокошки, крави и свине Тумпалов и покровителят му Рейзи вземат входни такси без да издават касови бележки и да плащат данъци. Сградата няма разрешение за ползване, а собственикът й не е плащал местни данъци и такси към община Созопол, на чиято територия функционира повече от 13 години. Към замъка е изграден и огромен аквапарк, в който съдружници са синовете на Тумпалов и Панайот Рейзи.

Според мълвата, която обхожда Созопол, бъдещата предизборна кампания на Панайот Рейзи ще бъде финансирана изцяло от Георги Тумпалов. Бизнесменът с улична закваска има солидно крими досие. Арестуван е за кражби на мрежи от Океански риболов, разследван е за рекет и изнудване, а данъчните периодично затварят замъка му за посетители заради системно укриване на приходи.