Международен миротворчески автопробег Москва - София ще се състои през септември
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Август 2019 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен миротворчески автопробег Москва - София ще се състои през септември

/КРОСС/ Между 13 и 29 септември ще се състои Международен миротворчески автопробег Москва - София „Миротворци - 2019", посветено на 140-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Русия и България.

През 2019 година се навършват 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор, който слага край на кръвопролитната Руско-турска война, наречена освободителна за България и страните на Балканите. Това се дължи на усилията на великия руски дипломат граф Николай Игнатиев и руския дипломатически корпус.

Представители на обществени организации от двете страни ще посетят паметниците на руските дипломати в Русе, Варна, Бургас, Пловдив и София, където ще бъдат положени цветя и ще се проведат срещи със сънародници и общественици. Освен това ще бъде изпълнена значима мисия - ще бъде поставен паметен знак - бюст на великия дипломат Игнатиев в един от градовете по пътя на състезанието.

Проектът се реализира от Фонд „Балкански център" и Международната организация за Обединение на православните мотоциклисти „Мотобратя в името на Христа". Тя се осъществява под егидата на Министерството на външните работи на Руската федерация, Посолството на Русия и Представителството на Россътрудничесто в България, „Балканския културно-информационен център", МК „Нощни вълци-София" и Президентския фонд за субсидии.
Датите на мероприятията в градовете в България ще бъдат съобщени допълнително.