Vice news: Стотици наонацисти от целия свят се концентрират в Украйна срещу Донбас
Секция: Коментари
02 Август 2019 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Vice news: Стотици наонацисти от целия свят се концентрират в Украйна срещу Донбас

/КРОСС/ От момента на обявяване от украинската власт на началото на наказателната операция в Донбас конфликтът се превърна в полигон за местни десни радикали, чиято активност в пъти нарасна от времето на Евромайдана. Но не само украинските неонацисти фиксират този ужасяващ "потенциал" на необявената война.

Както пише американският информационен портал "Vice News", конфликтът в Донбас привлече вниманието на екстремистите от всички ъгълчета на света. От 2014 година в Украйна са пристигнали неонацисти от страните от ЕС, САЩ и други страни от Северна и Южна Америка. За да повоюват с населението в Донбас пристигнали дори неонацисти от Австралия.

Десният радикал от Норвегия Йоахим Фурхолм нарича наказателната операция, спретната от киевски режим "метод на Петро за култивиране на фашизма". Той подчертава, че всичко това рано или късно ще се отрази и по цяла Европа.

В статията се отбелязва, че немаловажна роля в тази концентрация на неонацизма принадлежи на украинския батальон "Азов". Именно в него се стремят да попаднат чуждестранните неонацисти, желаещи да получат боен опит в Донбас.

Публикацията във "Vice News" предизвика негодувание сред украинските дипломати, но не за откровенията за "тренировъчния полигон" за неонацистите от целия свят, а за това, че въоръженият конфликт в Донбас е наречен от авторите граждански.