Старозагорският митрополит ще отслужи литургия в потопената църква в язовир Жребчево
Секция: Православие
03 Август 2019 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Старозагорският митрополит ще отслужи литургия в потопената църква в язовир Жребчево

Божествена света литургия ще отслужи в неделя старозагорският митрополит Киприан в потопената във водите на язовир Жребчево 120-годишна църква „Св. Йоан Рилски Чудотворец". Така сагата дали е православен храм потопената в язовира църква приключва с щастлив край.

„Населено място тук има от 15 век. Храмът е осветен през 1892 г., а през 1962 г. е изселено населеното място заради строежа на язовира. Пролетно време църквата е потопена във водите на язовира, а в края на лятото изплува", разказва Петър Курумлиев от Инициативен комитет за запазване на храма.

След изоставянето на село Запалня храмът остава потопен през по-голямата част от годината във водоема. В началото на тази година християни, носещи дълбоко в себе си вярата, започнаха инициатива, за да може отново под звуците на камбана да се прекръстят, да запалят свещ и да се помолят в мистичния храм на язовир Жребчево.

Лично Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан ще отслужи божествена света литургия в потопения храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец" в язовир Жребчево.

„Решихме да отслужим света литургия в този божествен храм на духа, за да покажем, че свети Йоан Рилски е покровител и макар тази църква 50 години да се е борила с водите е със стабилни основи, както е стабилна и нашата православна вяра", каза старозагорският митрополит Киприан.

Богослужението на владиката ще е първо в храма от много години насам. То ще е на 4 август - 7 неделя след Петдесетница, от 9:00 ч.